Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije: Eltzov crveni magazin imat će novu svrhu

Potpisan ugovor za izradu projektne dokumentacije: Eltzov crveni magazin imat će novu svrhu Foto: Žana Kunji/HRV

Eltzov crveni magazin na križanju Gundulićeve i Županijske ulice, kako smo već pisali u Vukovarskim novinama, dobit će novu svrhu i svojim izgledom više neće biti "trn u oku". Postojeća zgrada će se obnoviti, a njena prenamjena je u glazbeno kulturno-umjetnički centar u koji će se preseliti glazbena škola, a objekt će imati i koncertne i plesne dvorane, učionice, knjižnice i druge prostore.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava potpisao je Ugovor za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade Eltzovog crvenog magazina s Tihomirom Kostićem čiji će Ekološki centar d.o.o. iz Vukovara izvesti potrebni projektnu dokumentaciju. Vrijednost ugovora je 83.333,33 eura s PDV-om, a u potpunosti je financiran sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.

NOVO RUHO STARE ZGRADE

Gradonačelnik Penava na potpisivanju ugovora istaknuo je važnost projektiranja prostora u koji će se premjestiti prostori Glazbene škole, ali i u kojemu će zasjati novi prostori i koji će razvijati kulturno - glazbenu scenu u našem gradu.

- Objekt koji je dugo stajao razrušen i izvan funkcije iskoristit ćemo na najbolji mogući način. Projektnom dokumentacijom stvaramo kvalitetnu startnu poziciju za buduće europske projekte i natječaje koje ćemo, kao i za sve drugo, pomno promatrati i iščekivati, a zatim se i na njih javljati kako bismo privukli sredstva za ovako velike projekte - kaže Penava.

Tihomir Kostić iz Ekološkog centra d.o.o. najavio je zanimljiv projekt te naglasio kako još uvijek ne zna koliko će izrada dokumentacije biti zahtjevna.

- Gledajući sa stajališta struke nisu svu projekti hit, ali ovaj će to zasigurno biti. Od ove zgrade napravit ćemo nešto novo, spojiti ćemo njenu kulturu s nečim novim i tako stvoriti bolji socio-kulturni okoliš grada Vukovara - najavio je Kostić.

Potpisivanju ugovora nazočio je i gradski pročelnik za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić koji je naglasio kako je važno pokretanje ovog projekta jer glazbena škola, koja broji oko dvjestotinjak učenika, žudi za novim prostorom. Planira se, kaže, nekoliko dvorana i studio za snimanje, koji će, smatra, dodatno razviti glazbenu kulturu na našem području.

INDUSTRIJSKA ARHITEKTURA NA ATRAKTIVNOJ GRADSKOJ LOKACIJI

Podsjećamo, Elzov magazin izgrađen je 1893. godine u maniri rane industrijske arhitekture na zapadnome ulazu u grad i uz rub povijesne jezgre grada Vukovara. U obrazloženju rješenja koje je donijelo resorno ministarstvo stoji kako je u to vrijeme vlastelin Eltz podigao dva velika dvokatna žitna magazina, jedan pored drugoga, od kojih je ostao sačuvan samo "crveni". Nalazi se u blizini željezničke stanice, a tijekom 1942. godine pretvoren je u zatvor u koji su dovođeni, mučeni te odvođeni na pogubljenje u Dudik ili u logor Jasenovac ljudi iz istočne Slavonije i Srijema. Stilski neutralan s decentnim detaljima u duhu kasnoga historicizma, od sredine 20. stoljeća služio je kao centralno skladište PIK-a Vukovar. U Domovinskom ratu teško je oštećen, izgubio je krov, drvenu međukatnu konstrukciju te stolariju i potkrovni vijenac te postoje samo vanjski zidovi. Dvokatna građevina na atraktivnoj lokaciji pravokutnog je oblika, a pročelja su neožbukana i izvedena u opeci, što je i svojstveno industrijskoj arhitekturi. Prozora je malo, a svi su istih dimenzija te s metalnim rešetkama. Ulazni otvor na uličnom pročelju ima bijeli kameni okvir, a u njegovom završetku urezan je natpis "Carlos Comes MDCCCLCLIII" koji potvrđuje godinu nastanka. Građevina je proglašena kulturnim dobrom rješenjem iz 2013. godine.

Pročitano 1046 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI