NAJNOVIJE
Okončani prosvjedi seljaka

Nakon što je jučer u Ministarstvu poljoprivrede održan sastanak s predstavnicima Stožera za obranu hrvatskog sela koji prosvjeduju više od 2 tjedna tražeći da im se dopusti svinjokolja u vlastitim dvorištima i slobodan promet mesom i mesnim prerađevinama, jedan od vođa prosvjeda Tomislav Pokrovac za danas je najavio dogovor oko nastavka prosvjeda ili stanke tijekom božićnih blagdana. Upravo je objavljeno da su prosvjedi okončani.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:34)
Vukovarski gimnazijalci slušali predavanje o Antunu Gustavu Matošu

U okviru obilježavanja 150. godišnjice rođenja jednoga od najboljih hrvatskih pjesnika, Antuna Gustava Matoša, vukovarskim je gimnazijalcima predavanje Matoševa ideja nacije u doba globalizacije održala potpredsjednica Matice hrvatske akademkinja Dubravka Oraić Tolić.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:33)
Motivacijski dan kao završna svečanost svih aktivnosti Povjerenstva

Povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije organiziralo je u okviru Mjeseca borbe protiv ovisnosti niz aktivnosti, a današnjim Motivacijskim danom održanim u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima obilježili su sve provedeno. Uz najbolje plivače natjecanja „Plivajmo za zdrave Vinkovce“, na završnoj su svečanosti sudjelovali i finalisti kviza znanja o prevenciji ovisnosti iz sedam škola s područja županije i srednjoškolci koji su aktivno sudjelovali u pripremama za Adventski sajam.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 14:28)
Udruga Vukovarska nit dobrote kroz brojne radionice i aktivnosti pomaže članovima udruge

Na području grada Vukovara djeluju brojne humanitarne udruge, a jedna od njih je i Udruga Vukovarska nit dobrote koja djeluje od 2017. godina.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:48)
Izložba dječjih i umjetničkih radova 28. likovne radionice Centra za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci u četvrtak s početkom u 18 sati otvorena će biti izložba dječjih i umjetničkih radova nastalih tijekom 28. likovne radionice Centra za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci, najavila je ravnateljica centra Zrinka Mikić.
- Ove godine na našoj likovnoj ljetnoj radionici bilo je pet umjetnika koji su stvarali umjetnička djela koja s ponosom danas predstavljamo. Ali su i s djecom radili pedagoški vođene radionice pa će i dječji radovi biti izloženi. Ove godine predstavljamo našu likovnu radionicu u novom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, mjesto novih kulturnih i umjetničkih zbivanja kako grada Vinkovaca, tako i Vukovarsko-srijemske županije. Izložba će biti postavljena naredna dva tjedna – pojasnila je Mikić.
Centar za pružanje usluga u zajednici Sv.Ana Vinkovci trenutno ima 56 korisnika, od toga sedmero djece u poludnevnom boravku, a 49 ih je na smještaju u njihovom centru i u organiziranom stanovanju u gradu Vinkovcima.

 

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:37)
U sedam vinkovačkih osnovnih škola provedena edukacija "Znanjem protiv klimatskih promjena”

Grad Vinkovci uz podršku Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA uspješno provodi projekt prilagodbe klimatskim promjenama koji je sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ima za cilj transformaciju zona dječjih igrališta, parkova te omiljenih okupljališta dodavanjem 280 novih stabala, ukrasnog zelenila te izgradnjom sjenica koje će građanima pružiti prostor za odmor i druženje.

Ključni aspekt ovog projekta su edukacije koje su provedene u sedam osnovnih škola u Vinkovcima pod nazivom ” Znanjem protiv klimatskih izazova “ s ciljem podizanja svijesti učenika o važnosti zaštite okoliša.

Kroz interaktivne prezentacije, demonstracije i grupne aktivnosti, učenici su dobili priliku razumjeti složene aspekte klimatskih promjena te njihov utjecaj na okoliš i društvo.

- Projektom je planirana implementacija niza mjera usmjerenih na jačanje otpornosti gradskih područja na utjecaj klimatskih promjena. Dana 30. studenoga završili smo s edukacijama o klimatskim promjenama kroz koje je educirano oko 200 učenika 5. i 6. razreda osnovnih škola s područja Grada Vinkovaca. Projekt je ukupne vrijednosti 191.000,00 eura, a s 80 posto ga sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost – rekao je Marko Brnjić projektni asistent u Agenciji za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA te naglasio kako je cilj projekta poboljšati kvalitetu života lokalnog stanovništva kako bi se stvorio održiviji i otporniji okoliš prilagođen izazovima koje donose klimatske promjene.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:24)
Vukovarsko izaslanstvo na obilježavanju Dana dubrovačkih branitelja

U Dubrovniku je jučer obilježen Dan dubrovačkih branitelja, a obilježavanju je nazočilo i izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom.

(Četvrtak, 07 Prosinac 2023 12:04)

Vukovarci na raspolaganju imaju više mogućnosti za odvajanje otpada

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izradilo je Izvješće o komunalnom otpadu za 2022. godinu. Izvješće je temeljeno na podacima iz prijava obveznika u Informacijski sustav gospodarenja otpadom i dodatnih procjena.  

U 2022. godini ukupno je nastalo 1.844.382 tone komunalnog otpada što predstavlja najveće vrijednosti ukupno nastalih količina komunalnog od samog početka praćenja podataka o komunalnom otpadu. U odnosu na prethodnu 2021. godinu to je povećanje od 4 posto.
Godišnja količina komunalnog otpada koja je nastala po stanovniku iznosila je 474 kg što je također najveća vrijednost u promatranom razdoblju od 1995. do 2022. godine. Navedeno se može pripisati korištenju popisa stanovnika iz 2021. godine, koji je značajno niži od procjena stanovnika Eurostata koje su korištene u prethodnim godinama, kao i najvećim do sada zabilježenim količinama ukupno nastalog komunalnog otpada.

Stopa odvojeno sakupljenog komunalnog otpada iznosila je 46 posto odnosno odvojeno je sakupljenih 844.387 tona. U 2021. godini ta stopa iznosila je 43 posto čime se nastavlja trend daljnjeg porasta stope odvojenog sakupljanja. Ipak, u posljednje dvije godine je dinamika porasta stope odvojenog sakupljanja nešto sporija, kao posljedica nečistoća koje su u značajnom udjelu prisutne u odvojeno sakupljenom otpadu, posebice u biootpadu. Kako bismo provjerili koliko se Vukovarci pridržavaju pravila prilikom odvajanja otpada kontaktirali smo gradsku tvrtku Komunalac čija je voditeljica poslovne jedinice za gospodarenjem otpadom Lidija Marijanović naglasila kako je građanima Vukovara na raspolaganju više mogućnosti kako odvojeni sakupljeni otpad zbrinuti. 

- Građani Vukovara imaju više mogućnosti na koje mogu prikupljati otpad – od reciklažnog dvorišta, mobilnog reciklažnog dvorišta, putem zelenih otoka te na kućnom pragu. Korisnici koji su kućanstva imaju mogućnost uz miješani komunalni otpad odvojiti i biootpad, papir, plastiku, metal i staklo te također uz prethodnu prijavu imaju mogućnost dva puta godišnje besplatno zbrinuti glomazni otpad – rekla je Marijanović pojašnjavajući kako se većina građana Vukovara pridržava pravila odvajanja otpada.

- Pozivam sve naše sugrađane da nastoje što više reciklabilnog otpada odvojiti iz miješanog komunalnog otpada. Podsjetila bih i pozvala naše korisnike da koriste sve mogućnosti odlaganja otpada, a u cilju što ljepše slike urednosti grada, što nam se trenutno pokazuje kao problem. Podsjetila bih korisnike i da je u mjesecu listopadu odvoz staklene ambalaže – pozvala je Marijanović.

Pročitano 281 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija