Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Na današnji dan 1991. u Škabrnji ubijeno 43 civila i 15 branitelja

Simbolično Simbolično HRV/M.K.

Na današnji dan 1991. godine srpski je agresor ubio 43 mještana i 15 branitelja Škabrnje. Zločin u Škabrnji izveden je planski, istovremeno kada su pripadnici JNA i četnici divljali u okupiranom Vukovaru i u drugim područjima Hrvatske. Civile, pretežito žene, djecu i starije osobe, koji su se sklonili u podrume i druge zaklonjene prostore, četnici i pripadnici JNA nasilno izvlače van i ubijaju hitcima iz vatrenog oružja, najčešće s prigušivačima, ili nožem, a pritom neke od žrtava pred smrt muče i masakriraju. Četnici su ih ubijali na najokrutniji način, gazeći ih tenkovima na očigled žena i djece. Škabrnja je sravnjena sa zemljom.

Dan nakon, 19. studenog, jugovojska i četnici nastavili su u Škabrnji sa svojim zvjerstvima i ubijanjem nevinih civila (žena i staraca) koji nisu htjeli napustiti svoje kuće. Nakon što je selo opustošeno, cijeli je kraj miniran. Oni civili koji su bili pošteđeni kasnije su predani hrvatskoj strani u mjestu Pristeg, a muškarci su zatočeni u kninskim logorima te kasnije razmijenjeni. Vijesti o tragičnim događajima 18. i 19. studenog u Škabrnji potvrđene su tek nakon što su pušteni zatočeni civili došli u Pristeg na našu hrvatsku stranu. Ovi strašni događaji obilježeni su komemorativnim skupom te hodnjom u Koloni sjećanja od središta Škabrnje do spomen-obilježja na groblju sv. Luke,  polaganjem vijenaca kod središnjeg križa i čitanjem imena poginulih.

Svetu misu predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić. U Škabrnji su se okupili građani iz cijele Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a kolonu su predvodili predstavnici ratnih postrojba, članovi civilnih i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te mještani Škabrnje.

Na obilježavanju su nazočni bili su potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs. Izaslanik Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, izaslanik predsjednika Sabora Ante Sanader, a na komemoraciji i u koloni sjećanja bilo je i izaslanstvo Hrvatskoga generalskog zbora.

Za zločine u Škabrnji osuđena je samo nekadašnja medicinska sestra Zorana Banić. Bila je optužena i osuđena za kršenje međunarodnog prava, odnosno za sudjelovanje u napadu i ubijanju stanovništva u Škabrnji 18. studenoga 1991.

Pročitano 581 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI