Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Na današnji dan prisjećamo se žrtava Veleprometa i Ovčare

Na današnji dan prisjećamo se žrtava Veleprometa i Ovčare Foto: HRV/Ž.K.

Nakon sloma herojske obrane Vukovara započeli su progoni, mučenja, logori i ubojstva za brojne stanovnike grada, a na današnji dan prisjećamo se žrtava koncentracijskog logora Velepromet i ubijenih na Ovčari, ali i onih koji od bolnice do Ovčare nisu stigli i njihove sudbine još uvijek nisu poznate. 

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovar 1991. danas u 9 sati odat će se počast polaganjem vijenaca na spomen-ploču i minutom šutnje za sve poginule i ubijene na mjestu koncentracijskog logora Velepromet, na adresi Sajmište 132, u organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora ogranka grad Vukovara. Nakon toga služit će se sveta misa.

U 10 sati i 30 minuta na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata održat će se prigodni program i molitva kod spomen-obilježja te će prema Ovčari krenuti 16. mimohod „Vi ste naš ponos – mi smo vaša snaga” koji organizira Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

U 13 sati kod spomen-obilježja i masovne grobnice „Ovčara” položit će se vijenci te će se održati prigodni program i molitva pod sloganom „Ovčara – vječna rana”.

Obilježavanje će završiti služenjem svete mise za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata, žrtve masovne grobnice Ovčara u Crkvi sv. Filipa i Jakova u 14:30 sati.

U Hrvatskom domu Vukovar s početkom u 17 sati održat će se 19. novinarsko - književni susret "Grad-to ste vi". Susret se utemeljuje kao manifestacija koja će sačuvati uspomenu na novinara, ratnog izvjestitelja i književnika Sinišu Glavaševića te na sve žrtve Domovinskog rata. Organizatori ovog događaja su Gradska knjižnica Vukovar, Hrvatski radio Vukovar i Društvo hrvatskih književnika, dok je suorganizator Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar. Na susretu će govoriti književnice Ani Galović i Tanja Belobrajdić.

U isto vrijeme odat će se počast u spomen na posljednju predaju u Borovu naselju u spomen-parku poginulim i nestalim zaposlenicima Borova. 

NAJVEĆI ZLOČINI NA TLU EUROPE NAKON DRUGOG SVJETSKOG RATA

Podsjetimo, koncentracijski logor Velepromet bio je jedan od najvećih logora na tlu Europe poslije Drugog svjetskog rata, a u njemu je od 18. do 20. studenoga 1991. godine bilo zatočeno oko 10 tisuća osoba. Najmlađa osoba ubijena na Veleprometu imala je samo 14 godina. Koncentracijski logor Velepromet otvoren je polovicom rujna 1991., a zatvoren u ožujku 1992. godine.

Prije 32. godine dogodio se i najveći zločin na ovim prostorima kada je iz vukovarske bolnice odvedeno 260 ranjenika i civila, a njih 200 je svirepo ubijeno na Ovčari. Preostalih 60 zatočenika odvedenih iz bolnice još uvijek nije pronađeno. Među ubijenima na Ovčari bio je i ratni dragovoljac Francuz Jean-Michel Nicolier te naši kolege urednik i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević te radijski tehničar Branimir Polovina.  Njima u spomen Hrvatski radio Vukovar danas emitira prilagođen program.

Naše novinarske ekipe cijeloga dana su na terenu i pravovremeno će vas informirati. Slušajte program Hrvatskog radija Vukovar, čitajte aktualnosti na portalu Hrv.hr i pratite nas na našim društvenim mrežama.

Pročitano 471 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI