Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Na današnji dan ubijeni naši kolege Siniša Glavašević i Branimir Polovina

Na današnji dan 1991. na Ovčari su svirepo ubijeni naši radijski kolege Siniša Glavašević i Branimir Polovina, a živote su u velikosrpskoj agresiji izgubili i djelatnici Hrvatskog radija Vukovar Stjepan PenićVladimir Levar i Zdenko Purgar.

Siniša Glavašević bio je novinar, urednik Hrvatskog radija Vukovar, ratni izvjestitelj, pisac proze i knjižničar rođen u Vukovaru 4. studenoga 1960. godine. U svom rodnom gradu završio je osnovnu i srednju školu, a u Sarajevu je završio studij komparativne književnosti i bibliotekarstva na Filozofskom fakultetu. Nakon završenog školovanja radio je kao knjižničar u Lovasu i Borovu naselju, nakon čega je započeo svoj životni put u vukovarskom radijskom eteru. Na Hrvatskome radiju Vukovar zaposlio se najprije kao spiker, a za vrijeme rata postao je urednik i ratni izvjestitelj. Njegov glas je u vukovarskim podrumima, u domovima diljem Lijepe naše, ali i svijeta, prenosio istinu iz vukovarskog pakla. Na svoj 31. rođendan krenuo je prikupiti podatke za izvješće za Kroniku dana Hrvatskog radija te je na putu prema vukovarskoj bolnici ranjen krhotinom granate. Svoje posljednje izvješće u radijske eter Siniša je odaslao 18. studenoga 1991. godine, a slomom obrane grada utihnula je, zajedno sa Sinišinim glasom, tadašnja frekvencija 91, 6 MHz-a Hrvatskog radija Vukovar.

Nakon sloma obrane grada, Siniša je odveden, 20. studenoga 1991. godine, iz vukovarske bolnice i od tada mu se gubi svaki trag. Naknadno je utvrđeno da je ubijen i pokopan u masovnoj grobnici na Ovčari. Sahranjen je na zagrebačkom Mirogoju pokraj kolege, prijatelja i radijskog tehničara Branimira Polovine 14. ožujka 1997.godine.

Hvala mu za istinu koju je ugradio u svoj život, hvala za nasljeđe koje nam je ostavio, hvala za svaku riječ koja je budila, i još uvijek budi, nadu u bolje sutra.

Djelatnici Hrvatskoga radija Vukovar s ponosom održavaju sjećanje na svoje hrabre kolege i kolegice iz 1991. godine te će program Hrvatskog radija Vukovar biti prilagođen tijekom cijeloga dana, a na našim frekvencijama bit će emitirane specijalizirane emisije njima u spomen.

Pročitano 542 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI