Ispiši ovu stranicu

U Vinkovcima umjesto mobilnih kontejnera postavljaju polupodzemne spremnike za otpad

U Vinkovcima umjesto mobilnih kontejnera postavljaju polupodzemne spremnike za otpad Foto: Grad Vinkovci

Velike mobilne kontejnere u Vinkovcima će na 14 lokacija zamijeniti 43 polupodzemna spremnika za otpad, priopćeno je iz vinkovačke gradske uprave. Riječ je o projektu međunarodne suradnje u koju su s hrvatske strane uključeni Vinkovci, iz Crne Gore Ulcinj te Orašje iz Bosne i Hercegovine.

- Ovaj je projekt još jedan važan korak u strategiji zelenih Vinkovaca koju uspješno nastavljamo kako bi novim generacijama ostavili uredniji, čistiji i učinkovitiji grad u skladu s najzelenijim europskim praksama – istaknuo je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić, dodavši kako je jedan od tih koraka i projekt „Sunčana strana grada“ koji je pri kraju, a u sklopu kojeg su postavljene fotonaponske elektrane na krovove triju vinkovačkih osnovnih škola, tri vrtića i zgradu Tehnološkog parka. Vijest o odobrenom projektu stigla je iz Agencije za razvoj i investicije Grada Vinkovaca VIA.

IMAJU SENZORE RAZINE POPUNJENOSTI

Novi su podzemni spremnici opremljeni senzorima razine popunjenosti u kontroliranim uvjetima, lako se čiste i održavaju, a to će značajno pridonijeti kvalitetnijem skupljanju i razvrstavanju otpada, kao i podizanju higijenskih standarda u gradskim stambenim četvrtima, naglašavaju iz vinkovačke uprave.

Službeni je naziv projekta „Improving waste management infrastructure and mainstreaming 10 Rs of circular economy for sustainable development of Ulcinj, Vinkovci and Orasje”, a spomenuta su tri grada u projekt ušla s ciljem poticanja pametnog, zelenog i uključivog razvoja prekogranične regije kroz poboljšanja komunalnih usluga, objekata i opreme što doprinosi promicanju i prijelazu na kružno i resursno učinkovito gospodarstvo. To podrazumijeva i specifične ciljeve projekta koji se odnose na poboljšanje postojećih sustava gospodarenja otpadom partnerskog prekograničnog područja, razvijanje nove infrastrukture gospodarenja otpadom te povećanje svijesti i znanje relevantnih aktera i opće populacije o važnosti prelaska na kružno gospodarstvo.

Pročitano 230 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar