Ispiši ovu stranicu

U godinu dana policija otkrila 17 krivotvorenih novčanica eura u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Krivotvore se čak i novčanice od pet eura Krivotvore se čak i novčanice od pet eura Marija Molnar

Gotovo 5000 krivotvorenih novčanica evidentirala je lani Hrvatska narodna banka.

Otkriveno je, kako navodi HNB, 4.920 krivotvorenih euronovčanica nominalne vrijednosti 301.015 eura i 3.962 krivotvorene eurokovanice nominalne vrijednosti 7.760 eura. Najviše se krivotvore novčanice od 20 i 50 eura.

Od siječnja do prosinca 2023., što je bilo razdoblje dvojnog iskazivanja cijena u Hrvatskoj, evidentirane su i 33 krivotvorene kunske novčanice.

Pronađene su i 182 krivotvorene novčanice američkoga dolara, sedam krivotvorenih novčanica funte sterlinga i šest krivotvorenih novčanica australskoga dolara.

Prvi slučaj pokušaja plaćanja lažnim eurom zabilježen je nekoliko dana nakon što je euro postao službena valuta u Hrvatskoj. Nepoznata osoba za plaćanje robe na području općine Nova Kapela koristila je filmski rekvizit od deset eura.

Iako je prema podatcima Europske središnje banke prošle godine iz optjecaja povučeno 467.000 krivotvorenih euronovčanica, u Hrvatskoj narodnoj banci kažu da je malo vjerojatno da će građani doći u kontakt s krivotvorenim novcem jer se na milijun novčanica pojavljuje tek 16 krivotvorenih.

Nikolina Granić Pandža, voditeljica Odjela nacionalnog centra za borbu protiv krivotvorenja u Direkciji nacionalnih centara za borbu protiv krivotvorenja, analizu novčanica i analizu kovanog novca, rekla je da građani, koji posumnjaju da imaju krivotvorenu novčanicu, trebaju otići u najbližu banku i tamo će bankari provjeriti ispravnost novčanice. Posumnjaju li i oni da se radi o krivotvorini, dostavit će ju Hrvatskoj narodnoj banci na tehničku analizu, a građaninu izdati potvrdu o zaprimljenom novcu. Kako je pak krivotvorina dospjela do građanina, utvrđivat će policija.

Za krivotvorenje novca predviđene su zatvorske kazne od jedne do deset godina. Vukovarsko-srijemsku policiju pitali smo koliko je na našem području pronađeno lažnih novčanica.

- Na području Vukovarsko-srijemske županije prošle je godine evidentirano 17 kaznenih djela krivotvorenja novca, a nakon provedenoga kriminalističkoga istraživanja riješeno je 12 kaznenih djela, kazneno su prijavljene tri osobe - odgovorila je Ana Mišić, policijska službenica za odnose s javnošću, i dodala da kazneno djelo čine osobe koje znaju da u optjecaj stavljaju krivotvorenu novčanicu.

Iz Hrvatske narodne banke ističu kako se većina krivotvorenih euronovčanica brzo i jednostavno može prepoznati.

Prvo se osjetilom opipa utvrđuje kakvoća papira (šuškavost, elastičnost) i reljefnost otiska na novčanicama.

Zatim novčanicu treba okrenuti prema svjetlu i provjeriti ima li vodeni znak, zaštitnu nit i prozirni registar.

Laganim nakretanjem novčanice provjerava se izmjena motiva na srebrnastoj traci, kod krivotvorina se boje ne mijenjaju.

Financijski stručnjaci obavljaju i provjeru specijalnim pomagalima.

 

Pročitano 345 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun