Ispiši ovu stranicu

Projekt izmještanja zatvora u Osijeku u preliminarnoj je fazi

Projekt izmještanja zatvora iz središta grada u Osijeku napokon bi mogao biti ostvaren. Planira se gradnja nove kaznionice izvan grada, i to na području bivšeg Poljoprivrednog fakulteta, razrušenog u vrijeme Domovinskog rata, uz cestu prema Tenji.

Na naš upit o premještanju zatvora upućen Ministarstvu pravosuđa i uprave, odgovorili su kako ne mogu iznijeti detalje o samom projektu, obzirom da je, kako su naveli, projekt gradnje kaznionice u Osijeku još u ranoj, preliminarnoj fazi te kako je projekt, zapravo, "dio šireg plana modernizacije zatvorskog sustava Republike Hrvatske", koji uključuje gradnju objekata za smještaj ukupno 1200 osoba lišenih slobode, zatvorenika, na različitim lokacijama, a osim Osijeka uključuje Gospić i Sisak.
- Plan gradnje novih objekata odgovor je na izazove prenapučenosti, potresa, migracija, zastarjelosti naše postojeće infrastrukture i pandemije COVID-19, te ima za cilj stvaranje modernog zatvorskog sustava koji će poštovati ljudska prava osoba lišenih slobode/zatvorenika i podržavati njihovu resocijalizaciju i rehabilitaciju - navode u Ministarstvu pravosuđa.
Kod budućih ulaganja u zatvorsku infrastrukturu, ističemo ključnu ulogu standardizacije, odnosno usvajanja modelske strukture pri izgradnji. Ovaj pristup donosi niz značajnih prednosti za zatvorski sustav Republike Hrvatske, a uključuje: prepoznatljiv dizajn, poboljšanu operativnu učinkovitost, povećanu sigurnost, smanjenje troškova izgradnje i održavanja, olakšanu obuku osoblja, poboljšane životne uvjete za osobe lišene slobode/zatvorenike te pozitivnu percepciju javnosti o zatvorskom sustavu – odgovorili su u nastavku iz Ministarstva pravosuđa i uprave.
A za komentar o izmještanju kaznionice, zamolili smo i Grad Osijek, odakle su nam pisanim putem odgovorili kako je Osječki zatvor smješten je u samom središtu grada, usred secesijskog niza, u jednoj od najljepših osječkih ulica, a za što smatraju da je potpuno neadekvatna i neprimjerena lokacija. Stoga su kao gradska uprava zajedno s Osječko-baranjskom županijom, inicirali izmještanje zatvora iz njegova središta, naveli su u odgovoru.

Iz izvješća o stanju i radu kaznionica, zatvora, odgojnih zavoda i centara za 2022. godinu, koje je Vlada RH dostavila Saboru u siječnju ove godine, doznajemo kako su upravo u svrhu poboljšavanja uvjeta, u Zatvoru u Osijeku krajem 2020. godine preuređene smještajne jedinice adaptacijom 22 zatvoreničke sobe i zatvoreničke kupaonice. Ukupni zakonski kapacitet u 2022. godini u kaznionicama i zatvorima u Hrvatskoj namijenjen je smještaju 3953 osobe lišene slobode, od čega je u zatvorenim uvjetima 3024 mjesta, u poluotvorenim uvjetima 624 te u otvorenim uvjetima 305 mjesta.

Pročitano 322 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI