Ispiši ovu stranicu

U Osijeku održan okrugli stol o civilnoj zaštiti i novim tehnologijama

U Osijeku održan okrugli stol o civilnoj zaštiti i novim tehnologijama Foto: Osječko-baranjska županija

U Osijeku je povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u RH, u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite i Osječko baranjska županija  održan okrugli stol na temu "Civilna zaštita i nove tehnologije - nove sposobnosti". Nazočili su, uz predstavnike organizatora i operativnih snaga civilne zaštite, predstavnici akademske zajednice, državnih institucija, općina i gradova te tvrtki s područja Osječko-baranjske županije. 

- Svjedoci smo velikih društvenih promjena. Dolaskom informatizacije i robotizacije mijenja se cijeli svijet, pa je tako i u poslovima civilne zaštite koji postaju sve zahtjevniji, pogotovo zbog nastalih klimatskih promjena. Uvodimo nove tehnologije kao što su roboti, bespilotne letjelice, dronovi, amfibije, sonari za pretraživanje u vodi i pod vodom, pa ćemo danas prikazati sposobnosti operativnih snaga sustava civilne zaštite, vidjeti u kom pravcu se kreću i pozicioniraju tvrtke na hrvatskom tržištu te kako sustav obrazovanja u RH prati sustav civilne zaštite - istaknuo je ovom prigodom Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek, a sudionike je pozdravio i osječko-baranjski župan Mato Lukić. 

- Naziv okruglog stola „Nove tehnologije - nove sposobnosti“ mogao bi ujedno biti zaključak ovog stručnog savjetovanja. Značaj novih tehnologija  iznimno je velik u današnjem svijetu, naravno ako su pozitivno usmjerene. Nažalost, imamo puno primjera njihove negativne usmjerenosti, što se može vidjeti i na prostoru Europe gdje se nove tehnologije koriste i u ratnim događanjima velikom dijelom za uništavanje infrastrukture, ali što je najgore i za uništavanje ljudskih života. Međutim, posvetimo se danas pozitivnom dijelu. Za odgovor što tehnologija može učiniti i kako može pomoći sugrađanima te sustavu i pripadnicima civilne zaštite dovoljno je prisjetiti se nedavnog požara u tvrtki Drava International, kada se, između ostalog, pokazalo kako robot može pomoći gašenje požara. Njegovim djelovanjem spriječena još veća katastrofa, naravno uz angažiranje vatrogasaca i ostalih resursa, a korišteni su i dronovi i informatički sustav civilne zaštite da bi imali kompletan pregled. Moram spomenuti i da smo upravo uz pomoć tehnologije prošle godine mogli pratiti i kontrolirati dolazak vodenog vala na područje naše županije i na taj način pravovremeno djelovati, ojačavati nasipe i provoditi ostale aktivnosti. Zahvaljujući i ljudima i tehnologiji uspjeli smo prevenirati puno veće posljedice - rekao je Lukić, kazao je Lukić, pohvalivši ujedno i projekt izgradnje i opremanja Regionalnog centra civilne zaštite Osijek u Bizovcu, a koji će uz razvoj nove tehnologije, okupiti sve segmente civilne zaštite na jednom mjestu te gdje će se održavati i edukacije i druge aktivnosti potrebne da bi sustav još bolje funkcionirao.

Pročitano 210 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar