Ispiši ovu stranicu

Otvoren Centar za nadzor i upravljanje sustavom vodoopskrbe, odvodnje i UPOV-a Vodovoda grada Vukovara.

U Vukovaru je otvoren novi Centar za nadzor i upravljanje sustavom vodoopskrbe, odvodnje i UPOV-a Vodovoda grada Vukovara.

Vodovod grada Vukovara završio je projekt modernizacije nadzorno-upravljačkog sustava (NUS) vodoopskrbe i odvodnje. Sustav je moderniziran kako bi se podigla pouzdanost i raspoloživost sustava, a glavna svrha nadzorno-upravljačkog sustava je omogućiti operaterima nadzor i upravljanje tehnološkim procesom u realnom vremenu te brzu reakciju i pouzdanost. Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima nazočio je otvorenju i obilasku novog Centra koji je tom prigodom istaknuo zadovoljstvo novim prostorom te je naglasak stavio na važnost modernizacije navedenog sustava za sve korisnike usluga koje pruža Vodovod.
- Novi Centar za nadzor i upravljanje sustavom vodoopskrbe i odvodnje u korak je s najnovijim trendovima, a oprema koja je nabavljena osigurava kvalitetu i sigurnost sustava, što je vrlo važno. Zadovoljstvo je vidjeti da djelatnici imaju prilike 24 sata raditi u ugodnom i opremljenom ambijentu te da im je tehnologija olakšala posao. Vrlo je važno što je ovim projektom osigurana i sigurnost vodooopskrbe korisnicima s područja Vukovara i okolice te da ljudi u svakom trenutku imaju dostatnu opskrbu kvalitetnom vodom za piće, ali jednako tako da u slučaju potencijalnih kvarova, koji se uvijek mogu dogoditi, korisnici znaju da je sve pod budnim okom novog nadzornog centra i da će promptna reakcija uslijediti u kratkom vremenurekao je Penava.

Osim nadzora i upravljanja, sustav ima i mogućnost arhiviranja procesnih podataka, što omogućuje naknadnu analizu performansi sustava, otkrivanje trendova i optimizaciju tehnološkog procesa, pojasnio je direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov ističući kako je riječ o jednom od najsuvremenijih sustava u Republici Hrvatskoj
- Ovo je prvi dio projekta, a u idućem razdoblju realizirat ćemo energetsku obnovu zgrade pogona te ćemo rekonstruirati i prenamijeniti skladišni prostor u dodatne prostore neophodne za upravljanje. Ono što mogu istaknuti da je sustav moderniziran 2003. godine, međutim, bilo je potrebno napraviti rekonstrukciju kako bi mogli daljnje ulaganje prilagođavati novim tehonologijama. Ovim sustavom osim kibernetičke sigurnosti, dobili smo ono što je najbitnije, apsolutna kontrola dispečera i upravljanje sustavom u realnom vremenu. Ono što kroz sustav radimo, upravljamo pogonom od samog zahvata vode na rijeci Dunav, njene obrade i isporuke korisnicima. Jednako tako modernizirani alarmi koji su postavljeni koji će uvelike pomoći kod otkrivanja povećane potrošnje gdje ćemo moći prije reagirati ukoliko dođe do nekog kvara – pojasnio je Tišov.

Modernizacija i obnova sustava NUS-a, nabava opreme i opremanje centra za nadzor, kao jedan dio projekta, u vrijednosti je gotovo 270.000 eura bez PDV-a, dok se cjelokupni projekt sastoji od nekoliko komponenata, a ukupna vrijednost svih komponenti iznosi više od 900.000 eura.

Projekt je financiran od strane Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara u visini od 57,5 %, a Vodovod grada Vukovara financirao ga je s 42,5 %.

Pročitano 256 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI