Ispiši ovu stranicu

OŠ "Ivan Kozarac" u Županji dobila energetsku obnovu vrijednu više od 3 milijuna eura

OŠ "Ivan Kozarac" u Županji dobila energetsku obnovu vrijednu više od 3 milijuna eura Foto: Vukovarsko-srijemska županija

U okviru poziva na dostavu projektnih prijedloga Energetska obnova zgrada javnog sektora, naša je županija prijavila projekt pod nazivom Energetska obnova osnovne škole i dvorane Ivana Kozarca u Županji. Projekt je zadovoljio sve propisane uvjete javnoga poziva i predložen je za financiranje. Ukupna je vrijednost projekta nešto veća od 3 milijuna eura, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobreno je gotovo 2,6 milijuna eura, a ostatak novca osigurat će osnivač škole odnosno Vukovarsko-srijemska županija. Tim je povodom ovu školu izgrađenu još sedamdesetih godina prošloga stoljeća obišao vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

- Uvjeti nisu baš najbolji, školi je potrebna temeljita rekonstrukcija i bilo je krajnje vrijeme da se nešto poduzme. Od ovoga će projekta koristi imati ne samo škola odnosno učenici nego i rekreativci i sportaši koji godinama koriste ovaj prostor poput Rukometnog kluba Županja. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovim naporima – rekao je Dekanić.

Školu pohađa 460 učenika u redovnoj nastavi i 72 učenika u glazbenom odjelu.

- U sezoni grijanja potrošimo 60 tisuća litara lož ulja, dok električne energije u prosjeku mjesečno potrošimo za 3,5 tisuće eura. Riječ je o velikim novcima i računamo da ćemo ovom obnovom uštedjeti 65 do 70 posto energije. Također, konačno ćemo moći adekvatno ugrijati učionice što dosad nije bio slučaj - naglasio je ravnatelj ove škole Vladimir Jozanović.

Energetska obnova škole i sportske dvorane podrazumijeva kompletnu zamjenu vanjske stolarije, postavljanje termoizolacije od 15 cm na vanjske zidove, skidanje limenog pokrova na školi i postavljanje termoizolacije od 18 cm, gradnju nove kotlovnica s dizalicama topline i uvođenje novog energenta – plina. Također, u okviru projekta je planirana i izgradnja nove fotonaponske elektrane od 150 kW koja će školi omogućiti da sama proizvodi struju.

 

Pročitano 182 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar