Ispiši ovu stranicu

Otvaranjem birališta u Australiji počeli izbori za Hrvatski sabor

Otvaranjem tri od četiri biračka mjesta u Australiji, u ponedjeljak u 23 sata po hrvatskom vremenu, počeli su izbori za 11. saziv Hrvatskoga sabora koji se u inozemstvu održavaju dva, a u Hrvatskoj jedan dan, u srijedu, 17. travnja.

Sva tri biračka mjesta na istočnoj obali Australije, u Canberri, Sydneyu i Melbournu na vrijeme su otvorena, izbori su započeli, potvrdio je potpredsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Damir Kontrec.

Četvrto biračko mjesto u Australiji, u Perthu, otvara se u utorak, sat iza ponoći, kada i ono u Pekingu, u Kini.  

Sudi li se po broju aktivno registriranih birača, zanimanje za saborske izbore u Australiji ove je godine bitno slabije nego na izborima u pandemijom koronavirusa obilježenoj 2020. godini. Naime, za aktualne se izbore registriralo samo 520 birača, prije četiri godine njih oko 2. 800.

Izbori za Sabor u inozemstvu održavaju se u 41 državi, u gradovima sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava, a jutros u sedam sati otvorena su birališta u 22 europske države te u Egiptu i Južnoafričkoj Republici.

U 11. izbornoj jedinici, koju praktično čini cijeli svijet, glasuju hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali, a takvih je za aktualne izbore gotovo 223.000, što je za oko 37.000 više u odnosu na izbore iz srpnja 2020. godine.

Pročitano 287 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun