Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

U poboljšanje kvalitete vode ulaže se 4.5 milijarde eura

Predstavljanje istraživanja u Vukovaru Predstavljanje istraživanja u Vukovaru Foto: A. Lovrić

U Vukovaru je danas predstavljeno Zajedničko istraživanje Dunava 3, ZID 3 što je najveća međunarodna riječna istraživačka ekspedicija u svijetu u 2013-oj godini, a koje se održava  svakih šest godina u koordinaciji Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskih voda

 –Ovo je izuzetno važno istraživanje u kojem naši znanstvenici sudjeluju već dugi niz godina kao dio tima temeljem međunarodne suradnje. Ovo je veliki projekt koji naglašava ekološku važnost naših voda, ali je i podloga za velik dio investicija koje će se u dogledno vrijeme provoditi u vodnom gospodarstvu vrijednosti 4.5 milijarde eura koje će se do  2020.godine uložiti u izgradnju pročistača vode i poboljšanja kvalitete vode   –izjavila je Snježana Španjol, zamjenica ministra poljoprivrede.

Zajedničko istraživanje Dunava održava se svakih šest godina - ZID 1 održan je 2001., a ZID2 2007. godine. U razdoblju od šest tjedana, od 13. kolovoza do 26. rujna, brodovi ZID3 putuju nizvodno Dunavom, kroz 10 zemalja, sve do njegove delte. ZID3 koordinira Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR). Međunarodni tim od 20 znanstvenika odgovoran je za uzorkovanje, obradu uzoraka, analize na brodovima, kao i sve istraživačke aktivnosti.

Kako doznajemo od Ivice Plišića, generalnog direktora Hrvatskih voda, do kraja iduće godine u Vukovaru će početi dogradnja kanalizacijskog sustava i izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Istraživačka ekspedicija predstavljena je hrvatskoj javnosti i predstavnicima hrvatskih institucija u vukovarskom hotelu Lav, a okupljene su pozdravili župan vukovarsko-srijemski Božo Galić i zamjenica gradonačelnika Vukovara Danijela Stanković.

Pročitano 1842 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI