Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 58
Ispiši ovu stranicu

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara reagirao na Milanovićevu izjavu

Članovi Stožera Članovi Stožera HRV

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara reagirao je sinoć na izvješće premijera Zorana Milanovića o radu Vlade, vezano za dio koji govori o uvođenju dvojezičnih natpisa u Vukovaru, tvrdeći kako je postavljenje dvojezičnih ploča na državnim ustanovama u Vukovaru „protuustavan i protuzakonit čin“.

Stožer u sinoćnjem opširnom priopćenju navodi kako je predsjednik Vlade govoreći o problemu uvođenja dvojezičnih natpisa u Vukovaru, rekao da je riječ o provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. „Stožer i dalje stoji na stanovištu da je riječ o protuustavnom i protuzakonitom činu“, navodi se u priopćenju. Iz Stožera kažu kako su "dvojezične i dvopismene ploče" u Vukovaru "nasilno uvedene", te kako je to "kršenje članka 8. Ustava RH" koji, tvrde u Stožeru, obvezuje da se odredbe zakona moraju tumačiti u kontekstu prava nacionalnih manjina, ali i većinskog naroda, te da provedba zakona mora biti u svrhu razvijanja dijaloga, snošljivosti i međusobnog povjerenja.

U Stožeru navode da "nasilno postavljanje dvojezičnih i dvopismenih ploča" na državne institucije izravno narušava mjesnu nadležnost lokalne uprave i samouprave za pitanja realizacije prava na službenu upotrebu jezika i pisma neke nacionalne manjine.

Pročitano 1637 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI