Ispiši ovu stranicu

Logoraši srpskih koncentracijskih logora razočarani presudom suda u Beogradu

U HDLSKL-u su spremni pravdu potražiti i na razini EU U HDLSKL-u su spremni pravdu potražiti i na razini EU Foto: Arhiva HRV

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak izjavio je kako su u Društvu razočarani presudom beogradskog Prvog osnovnog suda kojom je odbijena tužba za naknadu štete 12 hrvatskih državljana, zatočenika srpskih koncentracijskih logora, ali i poručio kako ne misle odustati od traženja pravde.

U ime 12 hrvatskih državljana, tužbu je sudu u Beogradu 2007. godine podnio beogradski Fond za humanitarno pravo, zahtijevajući naknadu štete za zlostavljanja koja su logoraši proživjeli 1991. godine u logorima u Sremskoj Mitrovici i Begejcima. Iz Fonda je priopćeno kako je sud tužbu odbio s obrazloženjem da je zastarjela, te da su bivši logoraši propustili rok za podnošenje tužbe koji je istekao pet godina nakon okončanja zatočeništva, javlja Hina.

Iz Fonda je priopćeno kako je sud tužbu odbio s obrazloženjem da je zastarjela, te da su bivši logoraši propustili rok za podnošenje tužbe koji je istekao pet godina nakon okončanja zatočeništva. Danijel Rehak ocjenjuje kako je riječ o sudskoj odluci donešenoj s ciljem da Srbija izbjegne bilo kakvu odgovornost za zločine počinjene u logorima koji su postojali na njezinom poručju, a kroz koje je prema podacima njegova Društva, 1991. i 1992. godine prošlo oko 30.000 zatočenika, dok je status logoraša do sada priznat samo za njih oko 8000. "S time se teško mirimo", kaže Rehak i dodaje kako Društvo ne misli više podnositi tužbe srbijanskim sudovima, već će pravdu pokušati potražiti na hrvatskim sudovima.

Ukoliko i tu ne bude uspjeha, u HDLSKL-u su spremni pravdu potražiti i na razini EU.

Pročitano 1572 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac