Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Pirotehničari se ujedinili i pomažu Gunjance

Dijana Pleština na rubu minski sumnjivog područja Dijana Pleština na rubu minski sumnjivog područja Foto: S. Bogutovac

Oko 500 pirotehničara ručno će pregledati i osloboditi od mina onečišćeno područje

U poplavom pogođenoj Gunji trideset sedam tvrtaka za razminiranje provodi, bez novčane naknade, razminiranje 162.017 četvornih metara minski sumnjivog prostora. Radilište su danas obišli ravnateljica Vladinog Ureda za razminiranje Diana Pleština i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec te najavili kako će  30 radnih dana oko 500 pirotehničara pregledati i osloboditi od mina onečišćeno područje. Govoreći o izvorima sredstava za razminiranje Pleština je naglasila kako se 37 hrvatskih tvrtki za razminiranje odreklo naknade za razminiranje u vrijednosti od jedan milijun i 250 tisuća kuna. - Godišnje  se iz državnog proračuna za razminiranje osigurava oko 300 milijuna kuna. No, potrebno je duplo više novca kako bi se ostvario nacionalni plan da Hrvatska u cijelosti bude oslobođena od mina do 2019.-pojasnila je Pleština te dodala da je Vladin Ured za razminiranje uspio iz EU fondova povući 45 milijuna eura, koji će se uložiti u razminiranje i revitalizaciju Kopačkog rita i uz to  otvorio i mogućnost  za povlačenje još 50 milijuna eura iz EU fondova za razminiranje poljoprivrednih područja.

-Cilj je iz europskih fondova povući 200 milijuna eura, a isti iznos u idućih četiri do pet godina osigurati iz državnog proračuna, te će Hrvatska u cijelosti do ožujka 2019. biti oslobođena mina- izjavila je Pleština.

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec rekao je da HCR u potpunosti vlada minsko sumnjivim prostorom u Hrvatskoj, pa i ovim u Gunji, te ga kontrolira sustavom obilježavanja i nadzora. -Nakon razminiranja ovog područja HCR će nastaviti provoditi razminiranje na u općinama Vrbanja i Nijemci, za što će dijelom biti osiguran novac iz EU fondova-rekao je Jakopec dodajući kako je tranutačno u Hrvatskoj 586 četvornih kilometara minsko sumnjivog prostora u 11 hrvatskih županija.

Pročitano 1961 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI