Ispiši ovu stranicu

23. godine od jednog od najžešćih napada na Sajmište

Obilježena godišnjica stradavanja gradske četvrti Sajmište Obilježena godišnjica stradavanja gradske četvrti Sajmište Foto: R. Rac

Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata organizirala je obilježavanje stradanja gradske četvrti Sajmište. 

Tom prilikom odana je počast svima onima koji su se borili i svoje živote dali u obrani grada Vukovara i za samostalnost Republike Hrvatske.

Prigodni program započeo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju masovne grobnice u Novoj ulici na Sajmištu, a vijence je položilo izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom i predsjednikom gradskog vijeća Igorom Gavrićem te predstavnici Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je naglasio kako je teško izdvojiti u kojoj su se gradskoj četvrti 1991. godine događali žešći napadi, veća razaranja i stradavanja, no istaknuo je kako je neosporno da su se upravo na Sajmištu odigrale neke od najznačajnijih bitki, u kojima se branila kuća po kuća i dvorište po dvorište. – Upravo stoga danas smo tu kako bi se prisjetili svih hrvatskih branitelja koji su uz naše Vukovarce, dolazili braniti grad iz svih krajeva Hrvatske pa i šire. Imam osjećaj da svih ovih godina priča o obrani Sajmišta nije dovoljno detaljno ispričana i prezentirana u medijima, a upravo ovakvim obilježavanjima trudimo se sačuvati ju od zaborava – rekao je Penava.

Predsjednica UDPNHBDR Jelena Zera Gavrić je rekla kako se na današnji dan 1991. godine zbio jedan od najjačih napada neprijateljske, agresorske vojske na ovu gradsku četvrt. -Tada je neprijateljska vojska zauzela veći dio Sajmišta uključujući i vojarnu, no hrabri branitelji ipak su ostali pružati otpor iz tada još ne okupiranog dijela Sajmišta – objasnila je Zera Gavrić. Obilježavanje je završilo molitvom za sve stradale koju je izgovorio župnik župe „Kraljice Mučenika“ na Sajmištu velečasni Mato Martinković.

Pročitano 1613 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac