Ispiši ovu stranicu

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama

Ilustracija Ilustracija Snimak: Marija Molnar

Danas 22.rujna u Republici Hrvatskoj obilježavamo Nacionalni  dan  borbe protiv nasilja nad ženama. Toga dana 1999. godine na zagrebačkom Općinskom sudu,  tijekom brakorazvodne parnice Mato Oraškić ubio je  sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković. Oraškić je osuđen na maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora.

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, zlostavljanje se definira kao namjerno korištenje fizičke snage i moći prijetnjom ili akcijom prema samome sebi, prema drugoj osobi, ili prema grupi ljudi ili čitavoj zajednici, što bi moglo rezultirati ili rezultira ozljedom, smrću, psihološkim posljedicama, nerazvijenošću ili deprivacijom.

 

Aktivistice ženskih organizacija u Hrvatskoj ističu da iako se danas više nego ikad ranije govori o zlostavljanju i njegovim posljedicama, ne samo na pojedinca, nego i na obitelj, te društvo u cjelini, još uvijek postoje brojne prepreke i predrasude u društvu koje dovode do otežavanja ili onemogućavanja adekvatnog sankcioniranja počinitelja i pružanja adekvatne podrške žrtvama.

„Kad je riječ o nasilju u obitelji, Republika Hrvatska učinila je ogromne napore u normativnom uređenju zaštite od nasilja u obitelji i preuzela je obveza propisanih međunarodnim ugovorima koji ovo pitanje pravno reguliraju. Protiv počinitelja nasilja u obitelji vode se prekršajni i kazneni postupci, te su mnogi počinitelji i sankcionirani. No, činjenica je da se i nadalje u obitelji žene ranjavaju, ubijaju i zlostavljaju na različite druge načine. Psihičko nasilje se vrlo često u društvu banalizira i „gura pod tepih“. Međutim, ono isto tako može dovesti do ozbiljnih i teških posljedica po dobrobit pojedinca, kao i fizičko zlostavljanje, stoga je važno o tome što više govoriti u javnosti“, ističe povodom današnjeg Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama  jedna od voditeljica Sigurne kuće u Vukovarsko-srijemskoj županiji Ivana Sučić.

Pročitano 1434 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar