Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Završena sjednica Gradskog vijeća započeta prije dva dana

Detalj s današnje sjednice Gradskog vijeća Vukovara Detalj s današnje sjednice Gradskog vijeća Vukovara Foto: A. Lovric

Stipendije samo za studiranje u RH

Većinom glasova vijećnika HDZ-a, HSP-a AS i HDSSB-a, na danas nastavljenoj sjednici Gradskoga vijeća usvojena je nova Odluka o stipendijama u gradu Vukovaru prema kojoj  Grad Vukovar više neće stipendirati studente koji studiraju izvan Republike Hrvatske. Stipendije će biti smanjene na 500 kuna, a uvedena je i dobna granica za stipendiste. Za vrijeme glasovanja o stipendijama vijećnici SDP-a su izveli svojevrsni performans  ustajući sa svojih sjedala i držeći u rukama letke na kojima stoji poruka „Veće stipendije – bolje svima“, a što je bilo jedno od predizbornih obećanja koalicije HDZ-HSPAS i gradonačelnika Ivana Penave.  

Vijećnici SDSS-a pak uopće nisu bili na današnjoj sjednici koja je nastavak sjednice započete prije dva dana. Predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a Dejan Drakulić samo je kratko navratio u vijećnicu i novinarima podijelio obrazloženje u kojem stoji da neće raditi na današnjoj sjednici zbog grubog kršenja Poslovnika Gradskog vijeća i gradskog Statuta koje je dovelo do kršenja prava pripadnika srpske zajednice u kontinuitetu i degradacije ovih prava od strane aktualne većine, a kulminiralo je na početku sjednice u srijedu 15. Listopada. –Dok god sam ja predsjednik Gradskog vijeća i dalje će u Gradu Vukovaru kao i u Republici Hrvatskoj biti hrvatski jezik i latinično pismo, a dvojezične dokumente neću zaprimati-odgovorio je na prozivke iz SDSS-a Igor Gavrić, predsjednik vijeća. Po njegovim riječima posljednje tumačenje Ministarstva uprave kaže da pripadnici srpske nacionalne manjine nemaju pravo na ravnopravno korištenje srpskog jezika i ćiriličnog pisma u službenoj uporabi u Gradu Vukovaru i dok ne dobije novo tumačenje nadležnog ministarstva neće zaprimati dvojezične dokumente.

U nastavku sjednice donesena je i odluka o novom unutarnjem ustrojstvu gradske uprave čime se broj upravnih tijela povećava sa pet na osam. Odluci su se usprotivili vijećnici SDP-a komentirajući kako će se samo povećati broj pročelnika,  a te je navode  u ime predlagatelja odbio zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček. –U razgovoru s pročelnicima doznali smo da dio upravnih odjela zbog preobimnog posla nije dovoljno efikasan. Prvenstveno smo zbog toga išli u osnivanje Upravnog odjela za turizam i kulturu jer svjedoci smo da nam turisti dolaze kruzerima i odlaze iz grada, a ne treba zanemariti ni činjenicu da nam predstoji i dolazak brojne školske djece putem Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar-pojasnio je Pavliček  ovu odluku.

Većinom glasova uz pokoji suzdržan usvojena su izvješća o poslovanju i financijska izvješća gradskih tvrtaka te dječjih vrtića za prošlu godinu, saslušan je nalaz revizije za isto razdoblje te je doneseno Rješenje o imenovanju odbora za dodjelu javnih priznanja Grada Vukovara na čijem će čelu uz još 12 članova biti Pilip Karaula. Za četiri milijuna kuna Gradsko je vijeće dalo potporu Gradu da lučkoj upravi proda zemljište površine 20.862 četvorna metra na lučkom području. Donesena je i odluka o osnivanju Savjeta mladih Grada Vukovara o čemu će obavijest biti istaknuta na stranicama Grada, a obavljene su i pripremne radnje za izgradnju novog Tržnog centra uz lijevu obalu rijeke Vuke iza zgrade FINE.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček obavijestio je vijećnike kako je usvojen program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine koji će se odvijati pod sloganom Vukovar-mjesto posebnog pijeteta što će kako je najavio Gavrić, biti geslo obilježavanja do daljnjeg. –Utvrđen je program i plakat za obilježavanje i sve će u dogledno vrijeme biti objavljeno na stranicama Grada-najavio je Gavrić dodajući da u programu nema većih promjena. Usprkos Danima sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine,  iduća će se sjednica prema najavama predsjednika tog tijela održati za dva do tri tjedna jer u prosincu treba raspravljati o proračunu za iduću godinu, a prije toga treba donijeti rebalans postojećeg.

Pročitano 2850 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI