Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Kolona sjećanja na putu prema groblju

u Koloni sjećanja je i 40-metarska zastava RH u Koloni sjećanja je i 40-metarska zastava RH Foto: S. Đurić

Ne dvije i tri već i četiri kolone, građani siti polemiziranja

Komemorativnim skupom te prigodnim programom pod nazivom "Vukovar, mjesto posebnog pijeteta" u dvorištu vukovarske bolnice, kroz koju je tijekom agresije na Vukovar 1991. godine prošlo 3470 ranjenika nad kojima je obavljeno više od 2500 operacija, u Vukovaru je točno u 10 sati počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 23-obljetnice stradanja tog grada u Domovinskom ratu. Za vrijeme polusatnog programa posvećenog žrtvama zločina počinjenog u Vukovaru, kolona predvođena Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara krenula je put Memorijalnog groblja, a još prije njih građani su samoinicijativno krenuli istim putem ne svrstavajući se niti uz službeni protokol niti uz stožer.

Nakon intoniranja himne i minute šutnje desetak pripadnika IV. bojne vukovarske 3. gardijske brigade ZNG- a je pod zastavom izašlo iz kruga vukovarske bolnice. Pojasnili su da krug bolnice napuštaju ranije, u svojem protokolu, i kreću prema vukovarskom Memorijalnom groblju jer državna vlast ne poštuje branitelje.

Ta je skupina došla do zgrade u kojoj je svojedobno bio konzulat Srbije gdje ih je čekala kolona Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i veterani 5. gardijske.U toj drugoj koloni i vrh je HDZ-a, među njima predsjednik stranke Tomislav Karamarko i predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović. Prema službenom protokolu obilježavanja Dana sjećanja, zastava IV. bojne trebala je biti na čelu Kolone sjećanja u kojoj je i državni vrh, a koja je nakon komemorativnog programa u krugu bolnice krenula prema vukovarskom groblju .

Pored velikog broja građana i domoljuba pristiglih iz cijele Hrvatske, programu u dvorištu bolnice nazočni su najviši državni dužnosnici, predsjednik Republike Ivo Josipović, koji je još sinoć stigao u Vukovar te premijer Zoran Milanović, zajedno sa članovima Vlade RH, brojni saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora, Katoličke crkve, te brojnih braniteljskih i stradalničkih udruga i političkih stranaka. Skupu u dvorištu bolnice nazočan je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, a među brojnim domoljubima koji su ispunili bolničko dvorište su i članovi Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara 2003. godine.

Od ranog jutra u Vukovar pristižu brojni domoljubi iz cijele Hrvatske kako bi odali počast stradanju toga grada u Domovinskom ratu, a prema Memorijalnom groblju veće je krenulo nekoliko stotina građana u dvije odvojene kolone. Primjećuje se i velik broj građana koji samoinicijativno mimo predviđene kolone sjećanja idu u hodnji prema groblju kako bi odali počast žrtvama agresije na Vukovar. Stanje u Vukovaru je mirno te nisu zabilježeni bilo kakvi izgredi ili narušavanje javnog reda i mira.

Po dolasku kolone na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, državna će i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće, molitvu na groblju za poginule i nestale u Domovinskom ratu molit će dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić koji će predvodit i misu zadušnicu u 13 sati.

Pročitano 2402 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI