Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 54
Ispiši ovu stranicu

Predsjednik Ivo Josipović posjetio Korođ

Predsjednik RH Ivo Josipović u Korođu Predsjednik RH Ivo Josipović u Korođu VTV

Tijekom posjeta Korođu, mjestu na sjeveru Vukovarsko-srijemske županije u kojemu živi mađarska nacionalna manjina, predsjednik Ivo Josipović rekao je kako je Hrvatska zemlja u kojoj vjerske slobode i slobode nacionalnih manjina moraju biti na najvišoj razini, a primjer mađarske manjine to najbolje svjedoči.

"Ovdje se sačuvala tradicija reformacije, i to afirmira Hrvatsku kao zemlju vjerskih sloboda", rekao je Ivo Josipović novinarima i dodao kako vjerske zajednice u Hrvatskoj uživaju i financijsku potporu države.

Istaknuo je kako u odnosima države i vjerskih zajednica u Hrvatskoj još ima mjesta za napredak, poglavito kad je riječ o manjim vjerskim zajednicama. Po njegovim riječima, problemi kojih još ima u odnosima države i vjerskih zajednica odnose se na "priznanja pojedinih prava i zaključenje ugovora s manjinama".

Posjet predsjednika Josipovića Korođu počeo je njegovom nazočnošću na misi koju je u reformiranoj kršćanskoj kalvinskoj crkvi, uništenoj u Domovinskom ratu i obnovljenoj 2001. novcem Vlade RH služio korođski svećenik, senior Janos Kanallas.

U govoru tijekom svete mise predsjednik Josipović poručio je vjernicima da je Hrvatska ponosna na njihovu vjeru u bolju budućnost koju, kako je rekao, gaje unatoč svim patnjama koje su proživjeli.

"Vrlo je važno da svi zajedno možemo živjeti u slozi, miru i ljubavi", poručio je Josipović vjernicima kalvinima, kojih je u Korođu tristotinjak i jedna su od većih kalvinističkih zajednica u Hrvatskoj.

Po riječima predsjednika Vijeća mađarske nacionalne manjine u Vukovarsko-srijemskoj županiji Josipa Kella, u Hrvatskoj živi oko 16.500 Mađara od kojih je 4000 kalvina. Na području Vukovarsko-srijemske županije živi nešto više od 2000 Mađara, što je jedan posto stanovništva te županije.

Predsjednik Ivo Josipović bio je u Korođu u Domu kulture na folklornom programu mjesnoga KUD-a "Ady Endre", razgledao je izložbu ručnih radova i posjetio osnovnu školu koju pohađa 19 učenika na mađarskom jeziku i pismu.

Tijekom posjeta predsjednika Ive Josipovića Korođu nazočni su bili biskup Reformirane kršćanske kalvinske crkve Lajos Csati Szabo, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i načelnik tordinačke općine kojoj Korođ administrativno pripada Josip Maletić.

(HINA)

Pročitano 2763 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI