Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 111
Ispiši ovu stranicu

Mozaik 8, ponedjeljak, 7. 3. 2022.

Mozaik 8, ponedjeljak, 7. 3. 2022. HRV

Ovotjednu emisiju posvetili smo ukrajinskoj nacionalnoj manjini i ukrajinskom narodu koji je posljednjih 12 dana pod ruskom agresijom. Od početka rata svoju matičnu zemlju napustilo je više od milijun i pol Ukrajinaca koji su utočišta pronašli diljem Europe.

Razgovarali smo s prvim izbjeglicama koje su prošloga tjedna pristigle u Vukovar iz ukrajinske regije Lugansk, a riječ je o tri žene i sedmero djece čiji muževi rade u našem gradu.

Doznali smo kako se ukrajinska zajednica u Hrvatskoj i Vukovaru organizirala vezano uz pružanje pomoći i razmjenu informacija sa svojim sunarodnjacima u ratom zahvaćenoj Ukrajini.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava održao je sastanak s predstavnicom ukrajinske nacionalne manjine Vukovarsko-srijemske županije Tetyanom Kochnyevom na kojemu se detaljno razgovaralo o pripremama za zbrinjavanje ratnih izbjeglica iz Ukrajine na području Vukovara.

Od naših sugrađana saznali smo kakvo oni mišljenje imaju o ratnim razaranjima u Ukrajini.

U susjednom nam Osijeku u sportskoj dvorani Jug II smješten je glavni prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine na područje pet slavonskih županija. Grad Osijek, osječke gradske tvrtke, hotelijeri ali i građani grada na Dravi velikodušno nude pomoć i suosjećaju s narodom Ukrajine  jer sličnu su tragediju i sami proživjeli 1991. godine kada je Hrvatskom bjesnio Domovinski rat.

Također, u ovotjednoj emisiji emitiramo ukrajinsku glazbu. 

Mozaik 8 Hrvatskog radija Vukovar uredila i vodila Žana Kunji.

Pročitano 300 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Medij

Mozaik 8, ponedjeljak, 7. 3. 2022.