Ispiši ovu stranicu

Vremeplov: 1946. rođen Freddie Mercury

Freddie Mercury Freddie Mercury Arhivska fotografija

Na današnji dan 1946. godine rođen je pjevač britanske grupe Queen, Freddie Mercury. Inače, Freddie je rođen u državi Zanzibar pod imenom Farrokh Bulsara, a u školi u kojoj je između ostalog učio svirati i klavir, nadjenuli su mu ime Freddie, što je njegova obitelj prihvatila. Nakon izbijanja nemira u Zanzibaru obitelj je odlučila preseliti u Veliku Britaniju.

Izdvajamo još neka događanja iz povijesti vezana uz 5. rujan:

1774. - U Philadelphiji je počeo prvi kontinentalni kongres sjevernoameričkih kolonija Velike Britanije na kojem su izaslanici učvrstili odbijanje londonskoga carinskog zakona i pozvali na nastavak bojkota britanske robe. Takvi će odnosi dovesti 1775. godine do početka američkog rata za neovisnost.

1866. - Na otvorenju (blagoslovu) nove berlinske sinagoge sudjelovao je pruski premijer Otto von Bismarck. Građevina je podignuta prema uzoru na maursku arhitekturu i mogla je primiti 3000 vjernika, a predstavljala je izraz židovske samosvijesti u tzv. doba utemeljenja Njemačke.
1939. - Drugi svjetski rat: SAD je proglasio svoju neutralnost u ratu.
1972. - Upad palestinskih terorista iz organizacije Crni rujan u olimpijsko selo, tijekom održavanja Olimpijskih igara u Münchenu, ubojstvo dvojice izraelskih športaša i početak krvave talačke krize.
1980. - U Švicarskoj je pušten u promet treći po dužini tunel na svijetu, 16,3 kilometara dugačak put kroz alpski masiv St. Gotthard. Tom betonskom cijevi putovanje sa sjevera Švicarske prema jugu skraćeno je oko dva sata.

Pročitano 1315 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Portal HRV