NAJNOVIJE
U Hrvatskoj se sve manje čita

U okviru ovogodišnje manifestacije Noć knjige, prezentirani su rezultati istraživanja navike čitanja u Hrvatskoj. Pokazali su porazne trendove, odnosno pad postotka građana koji godišnje pročitaju barem jednu knjigu i to četvrtu godinu za redom.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:54)
Udruga RODA organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica

U nedjelju, 28. travnja 2024. od 10,00 do 12,00 sati na parkiralištu OŠ A.G. Matoša, Ohridska 21, Vinkovci udruga RODA organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.

- Roditelje, koji žele obaviti pregled, molimo da rezerviraju svoj termin na broj 098 188 3173 (SMS ili Viber). Bez rezervacije termina nećemo biti u mogućnosti obaviti pregled. Pregled prvenstveno služi kako bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede do više od 90 % no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće između 10 % do 20 % i to je brojka koju volonterke i volonteri Rode ovakvim pregledima nastoje povećati - navode iz udruge.

Kako bi savjeti o pravilnoj upotrebi autosjedalica bili što učinkovitiji, iz Rode mole vozače koji dolaze na pregled da, ako je to moguće, sa sobom donesu upute proizvođača sjedalice. Ako dovode dijete, poželjan je dolazak u paru kao bi jedna osoba mogla paziti dijete dok druga namješta autosjedalicu prema našim uputama.

Rodini savjetnici i savjetnice za autosjedalice roditeljima i ostalim vozačima/icama dijelit će savjete i informacije o važnosti i pravilnom korištenju autosjedalica te odgovarati na sva pitanja. Pozvane su i sve trudnice sa svojim partnerima.
Pregled se održava neovisno o vremenskim prilikama.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:42)
Izglasana prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama

EU parlament je danas s 522 glasa za, 27 protiv i 72 suzdržana donio prva pravila EU-a za suzbijanje nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, priopćeno je iz Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Novom direktivom poziva se na donošenje strožih zakona za borbu protiv kibernetičkog nasilja, učinkovitiju pomoć žrtvama i uvođenje mjera za sprečavanje silovanja. Cilj novih pravila je spriječiti rodno uvjetovano nasilje i zaštititi žrtve, posebice žene i žrtve nasilja u obitelji.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 14:24)
Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci organizira Dan otvorenih vrata

U petak, 26. travnja s početkom u 16 sati, u sklopu obilježavanja Općine Stari Jankovci, Udruga za njegovanje običaja Mađara Stari Jankovci, u Mađarskoj kući, organizira Dan otvorenih vrata Udruge uz prigodnu izložbu. Uz Dan otvorenih vrata održat će i tradicijski običaj „Podizanje majskog drveta”.

- Raduje nas što i ove godine možemo organizirati „Podizanje majpana” jer to puno znači Mađarima koji žive ovdje, ali i ostalim stanovnicima sela. U ovoj prigodi opet ćemo se svi okupiti, razgovarati, pjevati i plesati. Uz Dan otvorenih vrata i „Podizanje majpana” pripremili smo za naše članove natjecanje u starim športovima. Nakon ovog takozvanog obaveznog dijela programa, planirana je i večera za sve nazočne goste – rekla je predsjednica Udruge Margita Budim.

Ples oko majpana stari je mađarski običaj koji simbolizira udvaranje. Prema tradiciji majpan se postavlja 01. svibnja u tajnosti, a postavljaju ga dečki ispred kuća svojih djevojaka ili simpatija. Majpan treba biti bogato okićen cvijećem, mašnama, trakama i pićem.
Pokrovitelj manifestacije je Općina Stari Jankovci.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:43)
Karcinom jetre sve češći uzročnik smrti

Od bolesti jetre boluje oko 1.5 milijarda ljudi diljem svijeta. Godišnje od bolesti jetre umre dva milijuna ljudi, odnosno jedna od 25 umrlih osoba umre od ove bolesti.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:41)
Zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Srđan Jeremić održao sastanak s predstavnicima Veleposlanstva SAD-a

Na inicijativu predstavnika Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj, u palači “Srijem” u Vukovaru održan je radni sastanak zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Srđana Jeremića s Jordan Penderom, službenicom u političkom odjelu Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu koja je zadužena za praćenje ljudskih i manjinskih prava te migracije.

Prema riječima zamjenika župana na sastanku je bilo govora o stanju i položaju pripadnika srpske zajednice na području Vukovarsko-srijemske županije, ali i stanju ljudskih i manjinskih prava u cijeloj Republici Hrvatskoj. Ukazao je da unutar same županije postoje dobri i korektni međunacionalni i međuljudski odnosi, a da je takva situacija i u najvećem broju općina i gradova na području županije. 

- Unazad nekoliko godina napravljeni su određeni pomaci u ostvarivanju zakonom propisanih prava pripadnika nacionalnih manjina i to je nešto što treba istaknuti i pohvaliti. Važno je održati  dosadašnje odnose u suradnji temeljene na međusobnom poštovanju te nastaviti omogućavati pripadnicima nacionalnih manjina da budu ravnopravni članovi društva, poštujući njihovu različitost koju treba promatrati kao bogatstvo jedne multikulturalne i multietničke sredine – naglasio je Jeremić.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:25)
Biciklistička karavana prijateljstva Mostar – Vukovar kreće po dvanaesti put

U spomen na 12 ubijenih hrvatskih redarstvenika 2.svibnja 1991. godine, ali i na sve poginule i nestale hrvatske branitelje, u nedjelju, 28. travnja, iz Mostara u BiH kreće 12. po redu Biciklistička karavana prijateljstva Mostar - Vukovar.

(Srijeda, 24 Travanj 2024 13:15)

VFF – Projekcije u Vukovaru, Valpovu, Vinkovcima i Vučedolu

Sve je spremno za 9.Vukovar film festival.

Predstavnici Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara o novom gradskom statutu.

U Sotinu večeras predavanje o arheološkoj baštini Sotina.

Dnevnik je na programu u 17 sati, a reprizu poslušajte u subotu 22. kolovoza u 5 sati.

Pročitano 3251 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Studio online

FACEBOOK KOMENTARI

Medij

Dnevnik 21. kolovoza 2015.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija