NAJNOVIJE
Obnova Bošnjaka pri kraju

Obnova Bošnjaka kod Županje približava se kraju, preostali su još krovovi staračkih domaćinstava koja nemaju u blizini člana obitelji ili rodbine - potvrdio je u ponedjeljak Andrija Juzbašić, načelnik općine koju je prije dva tjedna poharala tuča uz veliku materijalnu štetu, a prenosi HINA. 

(Ponedjeljak, 15 Srpanj 2024 12:23)
Općini Bogdanovci odobren projekt "Nabava komunalne opreme"

Općini Bogdanovci odobren je projekt "Nabava komunalne opreme". 

Na javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanja komunalnog standarda u 2024. godini, koje je objavilo Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, Općina Bogdanovci prijavila se radi nabave komunalne opreme. Iz Općine ističu kako će s novom komunalnom opremom komunalnim djelatnicima biti olakšan rad, ali će i brže i efikasnije moći održavati javne površine u svim općinskim naseljima.

- Ovim projektom direktno utječemo na razvoj javne usluge koju pružamo i poboljšavamo kvalitetu življenja naših građana. Ukupni je iznos sufinanciranja 15.400 eura - stoji na stranicama Općine Bogdanovci.

(Ponedjeljak, 15 Srpanj 2024 10:49)
Od utorka skuplje gorivo

 Loše vijesti za sve vozače.

Prema pisanju brojnih medija, od utorka poskupljuje gorivo. Cijena Eurosupera bit će 1 euro i 54 centa, što je 0,01 cent više nego sada.

Za jedan cent raste i cijena Eurodizela, pa će on koštati 1 euro i 45 centi, dok se cijena plavog dizela neće mijenjati.

(Ponedjeljak, 15 Srpanj 2024 10:46)
Obilježena godišnjica osnivanja Zbora narodne garde u općini Antunovac

U znak sjećanja na 14. srpnja 1991. godine kada je osnovan Zbor narodne garde u općini Antunovac podno spomen-obilježja kod crkve sv. Antuna položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve poginule branitelje i civile.

(Ponedjeljak, 15 Srpanj 2024 10:06)
Vratila se afrička svinjska kuga

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, točnije u Gradištu potvrđen je novi slučaj afričke svinjske kuge koja se u Hrvatskoj prvi put pojavila prošle godine u lipnju na područjima opićina Drenovci i Gunja nakon čega se brzo proširila ostalim područjima županije. Riječ je o virusnoj zaraznoj bolesti domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100%.


Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro tim povodom održao je konferenciju za medije u prostorijama Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru.

OBJEKT ZARAZE U ČETVRTOJ ZONI
Ministar je na konferenciji potvrdio pojavu bolesti te eutanaziju svinja na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Kadić u Gradištu.

- Potvrđena je afrička svinjska kuga od uzoraka uginulih svinja koji su prikupljeni početkom ovog tjedna s obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Kadić iz Gradišta. Kako bi Državni inspektorat što prije proveo sve propisane mjere na gospodarstvu te kako bi uslijedila zabrana iznošenja svih sredstava koji su bili u kontaktu uz temeljne dezinfekcijske mjere pristupili smo izlasku na teren zajedno sa Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane. Sukladno nalazima promptno ćemo propisati sve druge mjere, a ono što je važno naglasiti je da se obejkt nalazi u zoni četvrte kategorije što znači da nije u naselju nego je riječ o vanjskom uzgoju u blizini šume Spačva. Na objektu se nalazila 81 svinja autohtone pasmine Mangulica. Sada je jako bitno reagirati pa je određena zona zaštite i zona nadziranja. U zoni zaštite nalazi se sam objekt na kojem je utvrđena pojava boelsti te u krugu od tri kilometra nema niti jednog drugog objekta. Zona nadziranja obuhvatiti će naselja Andrijaševce, Cernu, Privlaku, Županju, Otok, Bošnjake i Štitar. Na tom području u Vukoarsko-srijemskoj županiji imamo 369 farmi od kojih je jedna velika farma s više od 10 tisuća svinja, a ostale su manje farme s ukupno oko 3500 svinja koje će biti pod nazdzorom i kada budemo dobili detaljnije analize moćićemo podijeliti više informacija, rekao je ministar.

Ministar je istaknuo i kako su prve sumnje o pojavi bolesti povezane sa dviljim svinjama, te kako su već zatražili nalaze od Veterinarskog instituta.
- Kontaktirali smo Veterinarski institut od kojeg smo tražili vremenski period posljendnjih nalaza na divljim svinjama uzrokovanih afričkom svinjskom kugom, riječ je o 38 svinja u ovoj godini, a posljednji je bio 26. travnja. Sumnjamo da je to sve uzrokovano od divljih svinja. Naše službe su na terenu i rade detaljnu analizu, istkanuo je Dabro.

DABRO POZVAO UZGAJIVAČE DA PRIJAVE SIMPTOME
Dabro je istaknuo i kako vjeruju da je riječ o izoliranom slučaju, ali i pozvao uzgajivaće da ne skrivaju uginuća i simptome.
- Što se tiče gospodarstva obitelji Kadić izvršena je eutanazija, a u zoni zaštite će se svinje nadzirati slijedećih četiri do sedam dana kako bi smo vidjeli što će se događati i hoće li biti simptoma. Komunicirao sam i sa doktorima znanosti sa Veterinarskog fakulteta Petrom Džajom i Ljubom Babićem i dati ćemo sve od sebe i vjerujemo da bi ovo mogao biti izolirani slučaj jer je gospodarstvo u blizini šume. Ne možemo za sad detaljnije govoriti dok ne budemo vidjeli što će se dogoditi u slijedećih par dana. Ministarstva poljoprivrede poziva one koji uzgajaju svinje da prijave uginuća ili simptome kako bi smo bili što učinkovitiji i kako bi smo djelovali u smjeru da se afrička svinjska kuga ne proširi, zaključio je ministar Dabro.

ZABRANA PROMETA ŽIVOTINJA 30 DANA

Na konferenciji za medije govorio je i državni tajnik u Ministartvu poljoprivrede Mladen Pavić koji je istaknuo da će na ovom području u slijedećih 30 dana biti zabranjen promet životinja.

- Jučer se pojavila sumnja, a danas smo promptno djelovali. Nakon potvrde iz laoboratorija eutanazija svinja je već obavljena, dvorište je dezinficirano i proveden su sve mjere koje se trebaju provesti. Ono što je bitno istaknuti da će za zonu nadzora i zonu zaštita mjere zabrane prometa, premještanja, uvoza novih životinja i izvoza životinja vrijediti 30 dana. Vjerujemo da je ovo izolirani slučaj s obzirom da u krugu većem od tri kilometra ne postoji niti jedno drugo gospodarstvo i vjerujemo da više neće biti pojave ove bolesti na tom području, rekao je Pavić.

(Petak, 12 Srpanj 2024 17:57)
OBŽ osigurala 160.000 eura potpora za turizam

Osječko-baranjska županija osigurala je u svome proračunu značajna sredstva za potpore u turizmu. Do sada su završeni postupci po javnim pozivima za potpore za razvoj i unaprijeđenje ruralnog turizma, kao i za autohtonu eno i gastro ponudu, a danas je u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku upriličeno potpisivanje ugovora. Pravo na potpore ukupne vrijednosti 159.600 eura ostvarilo je ukupno 75 korisnika, i to 62 za razvoj i unaprijeđenje ruralnog turizma te 13 za autohtonu eno i gastro ponudu.

(Petak, 12 Srpanj 2024 14:02)
Poziv na selekcijski postupak kandidatima/kandidatkinjama za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2024./2025. godini

Iz Ministarstva unutarnjih poslova izvijestili su kako su na selekcijski postupak za zanimanje policajac/policajka pozvani su kandidati/kandidatkinje čije su molbe obrađene do 10. srpnja 2024. godine.

Kandidati/kandidatkinje koji ispunjavaju formalne uvjete za upis, navedene u natječaju objavljenom 05. travnja 2024. godine, pozivaju se na selekcijski postupak koji će se odvijati na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik", Avenija Gojka Šuška 1, Zagreb:
 

  • 16. srpnja 2024. godine, s početkom u 8.00 sati,
  • 17. srpnja 2024. godine, s početkom u 9.00 sati,
  • 18. srpnja 2024. godine, s početkom u 9.00 sati.

 
Kandidati/kandidatkinje koji su pozvani na selekcijski postupak doznat će klikom OVDJE.
 
Kandidati/kandidatkinje moraju se pridržavati točnog vremena dolaska te poštivati pravila kućnog reda navedenog mjesta selekcijskog postupka.

Kandidat/kandidatkinja koji se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu u točno vrijeme ili ne poštuje kućni red/pravila bit će isključen/a iz natječajnog postupka.

Za eventualno potrebne dodatne informacije molimo nazovite na brojeve telefona 01/ 24-26-305 i 01/ 24-26-518 ili posjetite službenu web stranicu MUP-a.

(Petak, 12 Srpanj 2024 13:17)
Valerija Lozančić

Valerija Lozančić

Ponedjeljak, 15 Srpanj 2024 10:06

U znak sjećanja na 14. srpnja 1991. godine kada je osnovan Zbor narodne garde u općini Antunovac podno spomen-obilježja kod crkve sv. Antuna položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve poginule branitelje i civile.

Petak, 12 Srpanj 2024 14:02

Osječko-baranjska županija osigurala je u svome proračunu značajna sredstva za potpore u turizmu. Do sada su završeni postupci po javnim pozivima za potpore za razvoj i unaprijeđenje ruralnog turizma, kao i za autohtonu eno i gastro ponudu, a danas je u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku upriličeno potpisivanje ugovora. Pravo na potpore ukupne vrijednosti 159.600 eura ostvarilo je ukupno 75 korisnika, i to 62 za razvoj i unaprijeđenje ruralnog turizma te 13 za autohtonu eno i gastro ponudu.

Petak, 12 Srpanj 2024 17:24

Korisnici potpora u turizmu s područja Osječko-baranjske županije sa Županijom potpisali ugovore

U Ceriću se gradi novi vrtić

Na vanjskim školskim sportskim terenima u Vukovaru u tijeku je postavljanje antistres podloga

Predstavnici vatrogasnih zajednica Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke i Zadarske županije potpisali Konvenciju i sporazum o bilateralnoj suradnji s predstavnicima Udruge „Međunarodna vatrogasna pomoć“ iz Limogesa u Francuskoj

Autonomna ženska kuća predložila izmjene zakona vezane za pobačaj i molitelje

Dnevnik uređuje i vodi Valerija Lozančić 

Četvrtak, 11 Srpanj 2024 15:39

Policijska uprava vukovarsko-srijemska jučer je provela preventivno-represivnu akciju usmjerenu prema svim sudionicima u prometu, no poglavito prema vozačima vozila na „dva kotača“ tijekom koje su u samo par sati na širem području naše županije utvrdili i sankcionirali ukupno 19 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Utvrđeni su prekršaji vezani za neregistrirana električna vozila L1 i L2 kategorije, nenošenje zaštitnih kaciga na mopedima i osobnim prijevoznim sredstvima te korištenje zaštitnih kaciga koje nisu homologirane na navedenim vozilima, a utvrđeni su i prekršaji tehničke neispravnosti motocikala (nehomologirani ispušni sustavi i tehnički neispravni nosači registarskih pločica).
 
-U ovoj našoj preventivno-represivnoj aktivnosti zatekli smo 60-godišnju vozačicu električnog mopeda L2 kategorije koja se kretala kolnikom bez zaštitne kacige, neregistriranim i neosiguranim vozilom, a daljnjim provjerama smo utvrdili kako nije stekla pravo na upravljanje rečenim prometalom. 
Također smo zatekli 71-godišnjeg vozača električnog mopeda L1 kategorije kako upravlja bez zaštitne kacige, neregistriranim i neosiguranim vozilom za vrijeme dok mu je poništena vozačka dozvola zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova. 
Oba navedena vozača isključena su iz prometa i biti će prekršajno procesuirani.  

Ovim putem skrenuli bi pozornost na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a vezano za korištenje električnih mopeda kategorije L1 i L2 koja sudjeluju u prometu na cestama, da su navedena vozila definirana kroz opis mopeda  (»moped« je motorno vozilo s dva ili tri kotača čiji radni obujam benzinskog motora nije veći od 50 cm3 ili čija trajna snaga u slučaju elektromotora ne prelazi 4kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 45 km na sat), što znači da navedena vozila moraju biti tehnički ispravna, registrirana i osigurana te za vrijeme upravljanja vozači, kao i osobe koje se prevoze na tim vozilima, moraju za vrijeme vožnje na cesti na glavi nositi propisanu i homologiranu zaštitnu kacigu - poručuju iz policije. 

Četvrtak, 11 Srpanj 2024 14:25

Predstavnici vatrogasnih zajednica Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Zagrebačke i Zadarske županije potpisali su u Osijeku Konvenciju i sporazum o bilateralnoj suradnji s predstavnicima Udruge „Međunarodna vatrogasna pomoć“ iz Limogesa (Francuska).

Petak, 12 Srpanj 2024 18:10

Vukovarsko-srijemska županija osigurala za lovačka društva i udruge 40 tisuća eura za razvoj i unapređenje lovstva na području županije

Za sportska dostignuća Županija s 2 tisuće eura nagradila 12 najuspješnijih mentora i učitelja

Održan  prijem za članove uspješnog rukometnog kluba Bjelin Spačva

Obilježena godišnjica stradavanja Ćelija, prvog mjesta u Hrvatskoj koje je brutalno razoreno i spaljeno, a stanovništvo pogubljeno i protjerano

Emisiju uređuje i vodi Valerija Lozančić 

Četvrtak, 11 Srpanj 2024 14:00

Predsjednik Zbora veleučilišta Republike Hrvatske izv. prof. dr. sc. Damir Jugo, prof. struč. stud. pozvao je sve dekane/dekanice hrvatskih veleučilišta na Svečanu sjednicu Zbora veleučilišta Republike Hrvatske koja je ovoga puta održana u Vukovaru.

Utorak, 09 Srpanj 2024 15:35

Načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Ante Zovak sa suradnicima Krešimirom Hunjetom, voditeljem službe kriminalističke policije, Ivanom Mudrinić, voditeljicom službe za javni red i sigurnost,  voditeljem službe za granicu, Dragoslavom Živkovićem, glasnogovornikom PU i Martinom Halas iz Odnosa s javnošću održao je sastanak s predstavnicima lokalnih medija kako bi ih pozvao na suradnju pri preventivi u svim segmentima djelovanja policije, posebice povećanju sigurnosti u prometu s obzirom na porast broja nesreća i smrtno stradalih.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija