NAJNOVIJE
Općina Tordinci subvencionira kupovinu i izgradnju prve nekretnine

Općina Tordinci raspisala je javni natječaj za dodjelu poticaja za kupovinu i izgradnju prve nekretnine na području te općine. Cilj je pomoći mladim obiteljima kako bi  lakše došli do vlastitoga doma   naglasio je Davor Adžić, načelnik Općine Tordinci  koji je rekao kao su  do sada već zaprimili sedam zahtjeva.

-Sredstva će se dodjeljivati za nekretnine koje su kupljene isključivo u 2020. i 2021. godini, odnosno za gradnju nekretnina za koju je građevinska dozvola ishođena 2020. ili 2021. godini to redoslijedom kupnje prema predanim zahtjevima te u skladu s mogućnostima Proračuna Općine Tordinci.- rekao je Adžić,

Adžić dodaje kako Općina subvencionira kupnju prve nekretnine s 15.000 kuna. Iako se iz ove Općine kao uostalom iz cijele Vukovarsko-srijemske županije posljednjih godina iselio znatan broj stanovnika, Adžić je izrazio uvjerenje kako ovaj pospi stanovništva neće pokazati jako negativne trendove za Općinu Tordinci. 

(Utorak, 26 Listopad 2021 19:24)
Dekanić: Svi se moramo potruditi da tvornica Borovo ponovo ponese titulu obućarskog diva

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić posjetio je vukovarsku tvornicu obuće Borovo. U pratnji direktorice Borova Gordane Odor obišao je proizvodne hale, te se upoznao sa uspjesima, ali i problemima s kojima se ova tvrtka susreće.

- Drago mi je da sam došao u posjet ovom obućarskom divu iz prošlosti, a vjerujem da ćemo ga tako nazivati i u budućnosti. Kako bi se to ostvarilo potrebna je pomoć i države i županije i Grada Vukovara. Nažalost, dio pogona koji sam obišao posluje u jako lošim uvjetima no, vrijedni radnici se trude i postižu izvrsne poslovne rezultate – istaknuo je župan Dekanić te naglasio kako je tvornica Borovo napravila znatan dizajnerski iskorak kada je u pitanju proizvodnja kako modne, tako i radne obuće. Stoga je, kako je rekao, šteta što na hrvatskom tržištu njihovi modeli nisu prisutni u velikom broju trgovina s obućom.

- Riječ je o izvornom hrvatskom proizvodu stoga svi moramo voditi računa i na razne načine, bilo kroz marketing ili prisutnost proizvoda na policama naših dućana, moramo dovesti do toga da tvornica Borovo postane još prepoznatljiviji proizvođač obuće u Hrvatskoj – pojasnio je Dekanić.

Tvornica Borovo

Dekanić je naglasio kako se u krugu tvornice nalazi veliki broj proizvodnih objekata koji su izvan funkcije, neki od njih su i zaštićeni, a nalaze se na izvrsnoj lokaciji, te ih se može iskoristiti za razne djelatnosti.

Direktorica tvornice Borovo Gordana Odor poručila je kako se unatoč trenutnoj situaciji na tržišu nada boljim vremenima za cijelu tvornicu Borovo.

- Vjerujemo kako će Borovo imati snage da uz pomoć lokalne uprave i države iznađe konačno rješenje za probleme u kojima se trenutno nalazi – poručila je Odor.

(Utorak, 26 Listopad 2021 18:19)
CDC: Hrvatska na popisu visokorizičnih zemalja za putovanja

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ažurirao je popis država za putovanje zbog epidemiološke slike.

(Utorak, 26 Listopad 2021 17:51)
Plenković: Idućeg tjedna u četvrtak i petak nastava online

Premijer Andrej Plenković je najavio novost što se tiče održavanja nastave zbog epidemiološke slike u zemlji.

- Ministar Fuchs dogovorio je sa svim županijskim stožerima i Stožerom grada Zagreba da se idućeg tjedna u četvrtak i petak, kada je blagdan Svih svetih i kada školama nije bilo predviđeno da rade utorak i srijedu, nastava odradi online. Cilj je umiriti ovu školsku populaciju od praktički petka popodne pa do 8. studenog, a mislimo da je to jako dobro - rekao je Plenković.  

(Utorak, 26 Listopad 2021 17:48)
Fond: 7. prosinca zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove kuća

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca, a zbog velikog interesa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurao je dodatnih 90 milijuna kuna pa će građanima biti ukupno na raspolaganju 390 milijuna kuna. 

- Zbog tehničkih poteškoća, podnošenje zahtjeva koje je trebalo biti sredinom listopada odgođeno je za novi termin - 7. prosinca. Analizom je utvrđeno da je u kratkoj jedinici vremena bilo oko 2 milijuna zahtjeva prema sustavu e-Prijave pa je takva preopterećenost uzrokovala zagušenje aplikacije - priopćio je u utorak Fond za energetsku učinkovitost. 

Kako bi se osigurala stabilnost sustava, u Fondu kažu kako se radi na optimizaciji načina prijave na javni poziv.

Uz to, uvažavajući komentare i sugestije građana i stručne javnosti, u Fondu ističu kako će svi zainteresirani građani od 30. studenog u sustavu e-Prijave moći ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, dok će se sa službenim zaprimanjem zahtjeva krenuti tjedan dana kasnije, od utorka 7. prosinca.

Na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu se prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 četvornih metara ili do tri stambene jedinice, u kojima je više od 50 posto površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište. 

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60 posto bespovratnih sredstava te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije.

Može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije. 

S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80 posto, ovisno o lokaciji.

Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava. 

Nakon mogućeg rasta cijene energenata, o primjenama mjerama energetske učinkovitosti i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sve se više razmišlja jer je na taj način režijske troškove za energiju moguće smanjiti i do 60 posto.

Uz povećani ukupni budžet od 390 milijuna kuna, u Fondu procjenjuju da bi ugovore za sufinanciranje moglo dobiti oko 5000 kućanstava.

(Utorak, 26 Listopad 2021 14:52)
Vinkovci: Napreduju radovi na Gradskoj knjižnici i čitaonici

Napreduje izgradnja nove zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, a do sada su završeni radovi na izradnji podruma i prizemlja te prve i druge etaže. Radove je obišao gradonačelnik grada Vinkovaca.

(Utorak, 26 Listopad 2021 14:29)
Još se uvijek nisu stekli uvjeti za proširivanja prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru

Na 3. sjednici Gradskog vijeća Vukovara, većinom glasova vijećnika, donesena je odluka kako se još uvijek nisu stekli uvjeti za proširivanja prava pripadnika srpske nacionalne manjine u Vukovaru.

(Utorak, 26 Listopad 2021 14:19)
Mirjana Đermadi

Mirjana Đermadi

Utorak, 26 Listopad 2021 19:24

Općina Tordinci raspisala je javni natječaj za dodjelu poticaja za kupovinu i izgradnju prve nekretnine na području te općine. Cilj je pomoći mladim obiteljima kako bi  lakše došli do vlastitoga doma   naglasio je Davor Adžić, načelnik Općine Tordinci  koji je rekao kao su  do sada već zaprimili sedam zahtjeva.

-Sredstva će se dodjeljivati za nekretnine koje su kupljene isključivo u 2020. i 2021. godini, odnosno za gradnju nekretnina za koju je građevinska dozvola ishođena 2020. ili 2021. godini to redoslijedom kupnje prema predanim zahtjevima te u skladu s mogućnostima Proračuna Općine Tordinci.- rekao je Adžić,

Adžić dodaje kako Općina subvencionira kupnju prve nekretnine s 15.000 kuna. Iako se iz ove Općine kao uostalom iz cijele Vukovarsko-srijemske županije posljednjih godina iselio znatan broj stanovnika, Adžić je izrazio uvjerenje kako ovaj pospi stanovništva neće pokazati jako negativne trendove za Općinu Tordinci. 

Utorak, 26 Listopad 2021 17:24

Vukovarski vijećnici raspravljali  o dostignutom stupanju razumijevanja i dijaloga među građanima Grada Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Na Aktualnom satu gradonačelnika vijećnike zanimala infrastruktura i cijena vode.

U Hrvatskoj 3.360 novih slučajeva zaraze COVID-om 19, preminulo 30 osoba.

Predstavljen 16. Vukovarski zbornik

Dnevnik uređuje i vodi Mirjana Đermadi.

Subota, 23 Listopad 2021 17:23

Obilježena 30. obljetnica pogibije Blage Zadre i Alfreda Hilla.

Gradonačelnik Penava obišao novoobnovljenu kapelicu Sv. Marije u Ulici bana Josipa Jelačića.

Obilježena obljetnica progonstva Iločana.

Mještani Lovasa obilježili 30. obljetnicu stradanja.

Gradit će se stambena zgrada za 21 obitelj.

Tjednik uređuje i vodi Mirjana Đermadi

Petak, 22 Listopad 2021 14:43

U prostoru vinkovačkih osnovnih škola, vrtića i dječjih igrališta bit će postavljeno ukupno 30 edukativnih dječjih setova od po tri spremnika za odvajanje plastike, papira i stakla/bio otpada koji će biti prilagođeni uzrastu djece. Projekt je vrijedan oko milijun kuna a realizirala ga je  vinkovačka Agencija za razvoj i investicije VIA.

Također, za kućanstva je osigurano ukupno 1.500 kompostera od 350 litara za odvajanje bio otpada.

-Cilj projekta je smanjiti količine biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištima, te povećanje stope odvojenog prikupljanja komunalnog otpada, ali i podučiti djecu kako pravilno odvajati otpad -rekla je Danijela Slipčević, direktorica VIA-e.

Petak, 22 Listopad 2021 14:31

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 4. studenoga 2021. godine, bit će otvorena izložba pod nazivom Sloboda se njegovim imenom zove, a u povodu 30. obljetnice stradanja Vukovara. Riječ je o izložbi koju je u suradnji s Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom radila Gradska knjižnica Vukovar, najavila je ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar, Jelena Miškić.

-Prigoda je to da uvidom u fotografije, knjige, novinske članke i ostalu građu koji čuvaju knjižnice i partneri na projektu, oživimo sjećanja na žrtvu našeg prekasnog grada na Vuki i Dunavu kao i na njegovu obnovu i suvremeni život u kojem značajnu ulogu imaju kulturne ustanove i njihovi programi. Osim dokumentarno povijesnog dijela, izložba prikazuje i suvremeni Vukovar. Donosi popis kulturnih institucija koje djeluju u gradu kao i podružnica poput Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Matice hrvatske i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar kako bi se na što bolji način prikazala međusobna suradnja, povezanost i kvaliteta programa ovih baštinika kulturne memorije.- naglasila je Miškić.

Istaknula je kako nakon dobivene nagrade za virtualnu izložbu o životu i radu Nikole Andrića, nastavljena dobra suradnja s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu na polju virtualnih izložbi, te će i ova izložba nakon 4. studenoga u Zagrebu dobiti  digitalnu inačicu. Izložba je realizirana u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, Večernjim listom, Udrugom za promicanje kulture povijesti Kliofest,  te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

-Ovom izložbom želimo odati počast gradu Vukovaru u povodu 30. obljetnice njegova stradanja te dati svoj doprinos u obilježavanju ovogodišnjega Dana sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.- zaključila je Miškić.

Četvrtak, 21 Listopad 2021 12:56

Uz Svjetski dan osteoporoze koji se  obilježava 20. listopada javnost, a posebno stariju populaciju želi se upozoriti na bolest koju uzrokuje gubitak koštane mase i upravo je najzastupljenija kod osoba starije životne dobi.

Osteoporoza je matabolička bolest i jedna je od takozvanih „nevidljivih“ bolesti, jer do simptoma i posljedica dolazi kad je već u uznapredovalom stadiju. Procjenjuje se da će jedna od 3 žene i jedan od 5 muškaraca starijih od 50 godina doživjeti prijelom kosti uslijed osteoporoze, upozorila je Sanja Gali epidemiolog u vukovarsko-srijemskom Zavodu za javno zdravstvo.

-Osteoporoza se može javiti kod žena već nakon 50. godine života zbog pada razine hormona i ulaska u menopauzu, no najčešće se javlja kod starijih osoba i češće kod osoba koje već imaju u obiteljskoj anamnezi nekoga tko je obolio od osteoporoze. Češće pogađa osobe koje imaju nisku tjelesnu masu, konzumiraju alkohol i cigarete- naglasila je doktorica Gali.

Liječnik Marko Samardžić Ilić, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije i voditelj Odjela za  fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar naglasio je  kako je jedna od osnovnih prevencija osteoporoze vitamin D.

-Prvi korak je nadoknada vitamina D, a zatim prehrana bogata kalcijem. Vitamin D pomaže samu apsorpciju kalcija  u kosti i to je prvi lijek za osteopeniju ali i za preventivu.- rekao je Samardžić Ilić.

- Pacijentima  je bitna  tjelesna aktivnost, a kod starijih i sama prevencija pada, jer  su stariji pacijenti podložniji nekim prijelomima, kao što je podlaktica i kuk – naglasio je dr. Samardžić Ilić te istaknuo kvalitetu prehranu kako dio preventive od osteoporoze.

Osteoporoza, s njom povezani prijelomi, i posljedično smanjenje produktivnosti i neovisnosti imaju značajan utjecaj na kvalitetu života pojedinca i predstavljaju velik financijski teret za zdravstvene i ekonomske sustave. Važno je preventivnim mjerama utjecati na osteoporozu kroz cijeli životni vijek, a u starijih osoba pokušati prevenirati daljnje smanjenje koštane mase i prijelome.

Četvrtak, 21 Listopad 2021 09:52

Jučer oko 12 sati između mjesta Koritne i Viškovaca došlo je do naleta pružnog vozila na 79- godišnju  pješakinju pri čemu je ona smrtno stradala na  mjestu nesreće, izvijestila je PU Osječko-baranjska. Do nesretnog slučaja je došlo na način da se strojovođa (44 godine)  pružnog vozila  kretao  iz Đakova u smjeru Osijeka i na pruzi je zvučnim signalom upozorio 79-godišnju  pješakinju koja se kretala. Nažalost, pješakinja se nije na vrijeme maknula s pružnoga prijelaza te je vozilo naletjelo na nju te je uslijed udara odbačena i na mjestu nesreće je  smrtno stradala. O ovome događaju slijedi izvješće  Županijskom državnome  odvjetništvu.

Srijeda, 20 Listopad 2021 14:25

Tribinom Humanitarni konvoj liječnika bez granica u opkoljenom Vukovaru obilježena  je 30. godišnjica humanitarnog konvoja, kojim je 19. listopada 1991. iz vukovarske bolnice evakuirano 112 teških ranjenika. Tribina je održana u Zagrebu, a gosti tribine bili su akademik Ivica Kostović, liječnik dragovoljac u Glavnom sanitetskom stožeru Republike Hrvatske, prof.dr. Andrija Hebrang, ratni ministar zdravstva RH, Drago Skoko, vukovarski branitelj i sudionik konvoja i dr. Edin Zujović, voditelj transfuziološke službe u Vukovarskoj bolnici 1991. koji je podsjetio na ta događanja.

-U to smo vrijeme, početkom listopada 1991., u Vukovaru imali 250 teških ranjenika, a broj se svakim danom povećavao. No mi nismo znali ni kada će konvoj doći  ni koliko će vozila  u konvoju doći, a niti  koliko će ranjenika moći biti evakuirano, ali smo imali nadu kako će konvoji dolaziti barem jednom tjedno, jer smo dobili informaciju kako to Europska zajednica ugovara i stoji iza toga te kako će u konvoju biti liječnici bez granica i medicinsko osoblje.- sjeća se Zujović dodajući kako je tih 112 ranjenika ipak uspješno izašlo iz Vukovara nakon gotovo 15 sati neizvjesnog putovanja. To je bio i jedini konvoj kojim su ranjenici evakuirani iz Vukovara, prije njegovoga pada.

Organizator  tribine je Udruga "Za Vukovar" čiji je dopredsjednik Damir Luka Saftić naglasio kako je Vukovar za njega svetinja i kako će se udruga uvijek prisjećati se ratnog Vukovara i hrabrosti njegovih branitelja, medicinskog osoblja vukovarske ratne bolnice, ali i civila koji su preživljavali u skloništima.

-Udruga Za Vukovar svake godine organizira akciju biciklom do Vukovara. Ove godine iz Zagreba krećemo 14. studenoga  kako bi u Vukovar  stigli 17. studenoga. Pokrenuli smo i akciju Dobrovoljnog darivanja krvi tako da svake godine po dolasku u Vukovar darujemo krv za potrebe  vukovarske bolnice. – kaže Saftić.

Tribina je održana pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba Tomislava Tomaševića, a kao posebna gošća tribine bila je i estradna umjetnica Tereza Kesovija.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija