Ispiši ovu stranicu

Predstavljen 11. Vukovarski zbornik

Predstavljanje 11. Vukovarskog zbornika Predstavljanje 11. Vukovarskog zbornika F: K. Gojani

Ogranak Matice hrvatske u Vukovaru i Franjevački samostan Vukovar predstavili su u Pastoralnom centru sv. Bone matični godišnjak pod nazivom Vukovarski zbornik 11.

Godišnjak je predstavio urednik  Milan Paun.  Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Vukovaru, Lidija Miletić rekla je kako zbornik donosi niz tekstova koji će svjedočiti i svjedoče o trenutku u kojemu se nalazimo, o Vukovaru u kakvom živimo i svemu onome čega se mi koji živimo u njemu sjećamo. - Ovaj broj je specifičan po tome što ulazimo u drugih deset brojeva našeg zbornika te smo tom prigodom promijenili identitet njegovih korica. Idejno rješenje za naše nove korice zaslužan je Dubravko Dujić Dunja na čemu smo mu izuzetno zahvalni -  zaključila je Miletić.

Urednik 11. Vukovarskog zbornika Milan Paun naglasio je kako zbornik ima 408 stranica u čijem pisanju su sudjelovala 24 autora.  Prilozi su svrstani u šest rubrika, a započinje rubrikom kultura i društvo koja sadrži izvješće Ogranka Matice hrvatske  kojom se prikazuje što je Matica hrvatska radila godinu dana. Vukovarski ljetopis je kronika najvažnijih događaja u Vukovaru pisano na novinarski način -  rekao je Paun. Paun je dodao kako je rubrika Domovinski rat vrlo značajna jer postoji puno tema koje još treba obrađivati, a Dražen Živić u ovom broju pisao je o Borovu selu te o zločinima u njemu jer je to bio početak Domovinskog rata.  - Posebno bih istaknuo tekst Tatjane Dujaković koja je pisala o ženama koje su u vrijeme Domovinskog rata bile trudne ili su rodile u vukovarskoj bolnici te zabilježila njihove životne priče -  rekao je Paun. Paun je naglasio kako u zborniku ima puno književnih tekstova, putopisa te kako naročito potiču domoljubne i rodoljubne pjesme. – Imamo i jednu monodramu, a potom slijedi rubrika Sjećanje na ljude i događaje gdje se prisjećajmo poznatih vukovaraca i događaja. Zbornik je vrlo raznolik tematski te će tako svatko pronaći nešto za sebe -  zaključio je Paun. 

Predstavljanje zbornika upriličili su svojim glazbenim i recitatorskim izvedbama učenici OŠ Dragutina Tadijanovića i Gimnazije Vukovar. 

Pročitano 1938 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI