Ispiši ovu stranicu

Otvorena gostujuća izložba Državnog arhiva Vukovar u Zagrebu

Izložba se sastoji u dva dijela - ruralno i sakralno graditeljstvo Izložba se sastoji u dva dijela - ruralno i sakralno graditeljstvo Foto: VSŽ

U Državnom arhivu u Zagrebu, a u sklopu manifestacije Noć muzeja 2017., održano je svečano otvorenje gostujuće izložbe Državnog arhiva u Vukovaru pod nazivom: „Ruralno i sakralno graditeljstvo Vinkovaca i okolice“, autora Tome Šalića i Mirele Baličević. 

Izložbu je svečano otvorio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a pozdravne riječi svima nazočnima uputili su ravnateljica Državnog arhiva u Zagrebu dr.sc. Živana Heđbeli, vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić, zamjenik pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba Tedi Lušetić i autor izložbe Tomo Šalić.

Program svečanog otvorenja upotpunjen je glazbenim nastupom članica ŽPS Šumarice uz tamburaše KUD-a Šumari iz Vinkovaca i MVS Sinovi atara, koji djeluju u okviru Udruge CroETHNO.

Svrha ove izložbe je upozoriti na ruralne građevine koje propadaju te pokrenuti javnost da se preostalo sačuva i zaštiti. Graditeljsko nasljeđe značajna je kulturna vrijednost i dio identiteta stanovništva ovoga dijela istočne Slavonije i zapadnog Srijema. Na žalost, veliki dio građevina uništen za vrijeme srpske agresije na Hrvatsku ili je podložan propadanju uslijed promijenjenog načina života.

Izložba se sastoji u dva dijela - ruralno i sakralno graditeljstvo. U dijelu izložbe o ruralnom graditeljstvu mogu se vidjeti građevine kao što su drvene kuće i one zidane opekom, zatim kuće zidanice dužom stranom uz ulicu i kuće s trijemom i kućari, te kuće u špic koje su gradili Nijemci prilikom doseljavanja početkom 18.st., zatim su prikazani i šokački stanovi te gospodarske zgrade.

U dijelu izložbe o sakralnom graditeljstvu, pažnja je bila  usmjerena na objekte kao što su crkve, svetišta i kapelice, koji su predstavljali romaniku, gotiku i barok a prikazani su i sakralni objekti novije gradnje.

Pročitano 2185 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac