Ispiši ovu stranicu

Održan deveti Bal Mađara

Mađarski bal okupio veliki broj sudionika Mađarski bal okupio veliki broj sudionika Foto: GV

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava nazočio je devetom Balu Mađara koji se već od 2008. godine tradicionalno održava u Vukovaru. 

Balu su nazočili i glavni konzul Mađarske sa sjedištem u Osijeku Antonio De Blasio te saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Robert Janković.

Predsjednica udruge Mađara grada Vukovara Rozalija Jakumetović istaknula je kako je Udruga iznimno ponosna na ovu tradicionalnu manifestaciju.

- Iako sam početak organizacije Bala Mađara nije bio lagan brojnost sudionika i nazočnost iznimno visokih uzvanika potvrda su kako je ova manifestacija zaista zaživjela i pronašla svoj put do tradicije. Nastojali smo ovaj bal urediti po uzoru na stare balove s austrougarskih dvorova pa se tako i kod nas otvara svečanim plesom pod nazivom Palotaš, a nakon toga nastavljamo s druženjem do ranih jutarnjih sati uz čak dva orkestra - ispričala je Jakumetović.

Dodala je da osim glazbe i plesa, organizirali su i tombolu za sve goste koji su uživali u tradicionalnim mađarskim jelima počevši s predjelom koje se sastoji od kruha i masti.

Bal-Penava-1
Rozalija Jakumetović, predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava

Izrazila je zadovoljstvo što iz godine u godinu dolazi sve više sudionika, Mađara iz Vukovara i okolice, širom Slavonije, pa čak iz Njemačke, Austrije i naravno Mađarske.

- Ove godine ovu svečanost uveličavaju i plesači iz Budimpešte, što nam je posebno drago -  zaključila je Jakumetović.

Bal-ples-1
Mađarski folklor

- Vukovar je oduvijek bio multikulturalni grad te je jedan od zadataka gradske uprave omogućiti svim njegovim nacionalnim manjinama da se osjećaju dobro i zadovoljno jer jedino zajedničkim snagama možemo graditi budućnost našega grada. Sa zadovoljstvom mogu istaknuti kako je Udruga Mađara grada Vukovara jedna od najaktivnijih udruga te svoju nacionalnu manjinu uvijek prezentiraju u najsvjetlijem tonu - rekao je Penava o ovoj tradicionalnoj manifestaciji najavljujući tako nastavak dugogodišnje plodne suradnje s Udrugom Mađara.

Pročitano 3293 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac