Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru održana radionica o tradicijskoj kulturnoj baštini Slavonije, Baranje i Srijema

U Vukovaru održana radionica o tradicijskoj kulturnoj baštini Slavonije, Baranje i Srijema Foto: Valerija Lozančić

Kulturni centar Travno u okviru 53. Međunarodne smotre folklora Zagreb u suradnji sa ZAKUD-om Vukovarsko - srijemske županije i HKGD - om "Dunav" iz Vukovara organizirao je u Ružičkinoj kući u Vukovaru  radionicu o tradicijskoj kulturnoj baštini Slavonije, Baranje i Srijema.

Radionica je osmišljena s ciljem poticajnog djelovanja na kulturno – umjetnička društva, udruge i skupine koje u posljednjih nekoliko godina imaju poteškoće u radu, a naglasak je stavljen na tradicijsku baštinu srijemskog šokačkog kulturnog područja. Stoga su pozvana sva aktivna društva, ali i članovi i voditelji skupina  koje postoje, ali im je otežano raditi iz različitih okolnosti. Teme radionice bile su Obnova i predstavljanje tradicije n pozornici – kola i plesovi, Obnova glazbenih tradicija – dobre prakse i propusti, Prezentacija tradicijskog spremanja u narodne nošnje i predstavljanje običaja na vinkovačko-županjskom području te Tradicijsko odijevanje Hrvata Šokaca u zapadnom Srijemu – etnografske posebnosti i folklorna primjena.
Radionica je bila interaktivna kako bi voditelji i članovi mogli pitati, reagirati i aktivno sudjelovati svojim iskustvima na dobrobit očuvanja i bolje prezentacije tradicijske kulture u javnim nastupima.

- Bilo bi dobro da ljudi postanu svjesni kakvo bogatstvo imaju u hrvatskoj tradiciji i običajima i da to treba čuvati - rekao je Tvrtko Zebec, znanstveni savjetnik u Institutu za etnologiju i folkloristiku  i umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklora.

Pročitano 992 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić