Ispiši ovu stranicu

Otvorene 9. Antičke filmske večeri

Otvorene 9. Antičke filmske večeri Foto: Novosti.hr

U lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci službeno su otvorene tradicionalne 9. Antičke filmske večeri koje organiziraju Udruga ljubitelja filma RARE uz potporu Grada Vinkovaca i Gradskog muzeja Vinkovci. 

Riječ je o projektu koji se provodi od 2013. godine, a koji se temelji na filmskim projekcijama i edukativnim sadržajima – filmskim radionicama, predavanjima, izložbama plakata, filmskim kvizovima i društvenim igrama. Program je dvodnevni, a prvoga su dana prikazana dva filma -kratki eksperimentalni Kino Crvena zvijezda i dokumentarni Ratni reporter.
Riječ je o filmovima Silvestra Kolbasa, fotografa, snimatelja, redatelja te filmskog pedagoga, ovogodišnjeg dobitnika Nagrade za doprinos filmu i arheologiji Stojan Dimitrijević. Kolbas je odrastao u Vinkovcima, a tijekom karijere snimio je više igranih i TV – filmova, serija i dokumentarnih filmova, izlagao fotografije te objavljivao i uređivao stručne radove iz područja snimanja.

-Ovo mi je prva vinkovačka nagrada i jako mi je drago što je netko prepoznao moje višegodišnje bavljenje uspomenama. Svojevrsni je ovo doprinos vinkovačkoj kulturi - rekao je Kolbas naglasivši kako su oba prikazana filma vezana uz Vinkovce. Film Kino Crvena zvijezda baziran je na njegovom osobnom doživljaju, dok je Ratni reporter, kako je rekao, njegov najcjelovitiji rad koji se tiče ratnih vremena u Vinkovcima.

 

Kako je podsjetio inicijator i začetnik projekta Toni Šarić, u Vinkovcei ove godine stiže poprilično uzbudljiv i bogat program.
-Prošle godine smo bili jedini slavonski filmski festival koji je uspio održati vanjske projekcije. Raduje me što dolazi i sve više mlađih, pokušavamo odgojiti neku novu publiku i nadam se da će ova i prošla godina obilježena koronom biti samo jedan ružna uspomena te da će vrijeme pred nama omogućiti realizaciju ovakvih programa na otvorenom što je moguće više – rekao je Šarić. 

Na kraju Antičkih večeri bit će prikazan i nagrađivani dokumentarni film autora Ivana Ramljaka O jednoj mladosti.

 Uz dodjelu nagrada, projekciji filmova prethodili su pozdravni govori direktora festivala Tonija Šarića, ravnatelja vinkovačkog muzeja Hrvoja Vulića te zamjenika gradonačelnika Josipa Romića koji je službeno otvorio Antičke filmske večeri.

 

Pročitano 795 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić