Ispiši ovu stranicu

U Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljena je deseta knjiga autora Brune Šimleše

U Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljena je deseta knjiga autora Brune Šimleše Foto: Sandra Grgić

U Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljena je knjiga „(P)ostati zdrav: kako da srce i um postanu tvornica lijekova”. O knjizi je govorio sam autor, poznati hrvatski autor knjiga o samopomoći, diplomirani sociolog, kolumnist, predavač i televizijski voditelj, Bruno Šimleša. Prema Šimlešinim riječima knjiga "(P)ostati zdrav" namijenjena je i zdravima i onima koje već muče boljke da shvate kako svojim odnosom prema sebi i životu mogu poboljšati zdravlje.

- U knjizi sam htio istražiti kako naše misli, emocije i odnosi utječu na zdravlje, da li radimo nešto što možda može pogoršati naše zdravlje ili poboljšati. Podnaslov je knjige „kako da srce i um postanu tvornica lijekova” što znači da naše srce i um stalno nešto proizvode, proizvode 24 sata na dan i 365 dana u godini. Srce i um proizvode nešto što može ili oslabiti ili osnažiti naš imunitet. Cilj je biti dobar upravitelj toj tvornici, da što češće radimo ono što osnažuje naš imunitet. Primjer, kada radimo nešto u čemu uživamo naše tijelo luči malo dopamina,seratonina ili endorfina odnosno hormone koji osnažuju naš imunitet, a kada smo izolirani ili kada smo pod stresom oslabljuje naš imunitet. Cilj je vidjeti kako osnažiti psihu pa će onda i tijelo biti snažnije – pojasnio je Šimleša

Važan dio knjige čine i savjeti svima koji žele pomoći svojim voljenima u borbi za zdravlje. Autor ne zagovara odricanje od blagodati klasične medicine kako bismo uživali benefite holističkog pristupa, već predlaže kombinirati ih kako bismo povećali šanse za izlječenje, odnosno očuvali zdravlje.

Pročitano 547 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI