Ispiši ovu stranicu

Predstavljena knjiga "U ime kapitala"

Predstavljena knjiga "U ime kapitala" Foto: Sandra Grgić

Kako je ovogodišnja tema Noći knjige vezana uz umjetnu inteligenciju, futurologiju i budućnost knjige, a samim time i budućnost općenito, osječka spisateljica Paula Rem u Gradskoj knjižnici Vukovar predstavila je svoj znanstveno-fantastični i distopijski roman „U ime kapitala“, koji propituje hrvatsku budućnost u narednih stotinjak godina.

Paula Rem rođena je 1995. godine u Osijeku, hrvatska je književnica, komunikologinja i judaistica. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Osijeku, a na Sveučilištu u Beču diplomirala je komunikologiju i mediologiju te judaistiku i hebrejski jezik. Književnošću se počela baviti u osnovnoj školi, a prvu je knjigu objavila s četrnaest godina. Knjiga U ime kapitala njena je peta objavljena knjiga.

Na predstavljanju knjige nazočnima se uvodno obratio Davor Ivanovac knjižničar u Gradskoj knjižnici Vukovar ujedno i recenzent knjige.

- Roman sam recenzirao čim je izašao. Godinama pratim rad Paule Rem i njene obitelji tako da sam dobro upoznat s njenim opusom i u kojem on smjeru ide. Paula Rem napisala je pet knjiga, a od tih pet ova posljednja mi je najzanimljivija jer je na neki način proizašla iz njezinih dosadašnjim projekata, njezinog stila pisanja i tematike kojom se bavi. U ime kapitala, knjiga je prije svega distopijski roman čija je radnja smještena u budućnost, ali po mom mišljenju on zapravo alegorijski progovara o našoj sadašnjosti i o onome što bi nam se u bliskoj budućnosti moglo događati. Kada kažem bliskoj budućnosti ne mislim na stotinjak godina nego na budućnost od pet godina – pojasnio je Ivanovac.

Autorica Paula Rem govorila je o romanu, o svojim ostalim djelima, ali i o vlastitom viđenju razvoja distopijske i znanstveno-fantastične književnosti te eventualnim smjerom kojim bi se književnost, ali i društvo moglo razvijati.

- Knjigu sam počela pisati još kada sam bila u Americi 2012. godine. Bilo mi je zanimljivo vidjeti kako mi ovdje imamo stav da je u Americi da je tamo sve puno ljepše, a onda dođete tamo i zapravo vidite da i oni imaju probleme, možda čak i veće od naših. Tada sam počela više razmišljati o politici i to me potaknulo da počnem proučavati političku teoriju. Tako je došlo do stvaranja romana o kapitalizmu pod nazivom „U ime kapitala”. Roman je objavljen 2021. godine i govori baš o kapitalizmu kao vrsti distopijskog uređenja gdje će korporacija jednog dana vladati nad nama – naglasila je Rem.

Pročitano 367 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI