Ispiši ovu stranicu

Obilježena 100. obljetnica rođenja akademika Dragutina Fleša

Obilježena 100. obljetnica rođenja akademika Dragutina Fleša Foto: K.B.

U Gradskome muzeju Vukovar, a u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti obilježena je 100. obljetnica rođenja akademika Dragutina Fleša.

Naime, riječ je o istaknutom akademiku rođenog u Vukovaru, koji je bio kemijski inženjer te stručnjak za organsku kemiju. Za znanstvena postignuća Fleš je primio brojna priznanja i nagrade od kojih treba spomenuti Republičku nagradu Ruđer Bošković, Republičku nagradu za životno djelo, nagradu tehničke kulture za značajnu inventivnu djelatnost, Orden rada sa zlatnim vijencem, počasno članstvo Akademije tehničkih znanosti i brojna druga počasna članstva. Akademik Fleš bio je uspješan znanstvenik i nastavnik, a objavio je više od 200 znanstvenih radova. O njegovom radu i značaju govorila je Vlasta Piližota koja je održala predavanje o akademikovom znanstvenoistraživačkom radu te povezanosti s Lavoslavom Ružičkom.
- Začetnik stereokemije u Hrvatskoj, jedan od osnivača Ininog i Plivinog instituta. Međunarodno je bio priznat, imao je prijatelje iz cijeloga svijeta, a 50-tih godina boravio je u Americi gdje je nabavljao opremu i učio na toj opremi kada dođe u Hrvatsku da ih može instalirati u Hrvatskoj. On je priznat i po znanstvenoj i stručnoj osnovi, a ono što ga povezuje sa Lavoslavom Ružičkom

da su sva svoja istraživanja, spoznaje i rezultate primjenjivali i predložili industriji. Oni su se vodili time da baviti se znanošću bez primjene, nema smisla. Tako da su sva svoja istraživanja i rezultate nastojali implementirati u gospodarstvo, odnosno industriju.

Jedan je i od pokretača Ružičkinih dana koji se svake druge godine održavaju u Vukovaru.
- 1978.godine  počeli su Ružičkini dani na koje je redovito dolazio osobno, ali i kao predstavnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i tu je njegov veliki značaj kao Vukovarca i kemičara.

Predavanje su uz Piližotu održali i Ignac Lovrek, Vitomir Šunjić te Ivan Hubalek.

Obilježavanju je nazočio i pročelnik UO za društvene djelatnosti grada Vukovara Josip Paloš istaknuvši kako je čast i zadovoljstvo nazočiti obilježavanju 100. obljetnice rođenja značajnog akademika.

Pročitano 449 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI