Ispiši ovu stranicu

Izložba Oteti od zaborava 91 heroj Domovinskog rata

Izložba Oteti od zaborava 91 heroj Domovinskog rata Foto: Osječko-baranjska županija

U Gradskoj tiskari u Osijeku drugi je put održana izložba „Oteti od zaborava 91 heroj Domovinskog rata” autorice Roberte Kljenak, a koja za cilj ima oteti heroje Domovinskog rata od zaborava i očuvati spomen na male, ali velike ljude koji su branili i stvarali Domovinu.  

- Nakon izdanja prve knjige ovo je novo dopunjeno izdanje, a već drugu godinu za redom organiziramo i izložbu. Danas smo ovdje da bi prikazali lik i djelo 91 heroja Domovinskog rata, ovaj projekt ima za cilj da ih se nikada ne zaboravi. Iako sam intervjuirala puno više sudionika Domovinskog rata, odabrala sam 91 priču jer su njihove priče bile najemotivnije i najživopisnije. Idući korak je prijevod knjige na engleski jezik kako bi se promovirala istina o Domovinskom rata i izvan granica Hrvatske. Svake godine provodim i istraživanja o tome žele li učenici i studenti slušati i govoriti o Domovinskom ratu i nailazim na pozitivan odgovor, pa mi je želja da moja knjiga postane i školska lektira. Želja mi je da u školske udžbenike uđu imena i prezimena heroja Domovinskog rata – naglasila je Kljenak.

Izložbi je nazočio i zamjenik župana osječko-baranjske županije Josip Miletić.

- Važno je napomenuti da Domovinski rat i u ovom kontekstu o kojem govore knjiga i izložba treba ući u obrazovni ciklus, jer želimo da se nikad ne zaboravi ono što se dogodilo 90-tih godina jer je Domovinski rat temelj stvaranja slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Knjiga je napisana jednostavnim jezikom, riječ je o životnim pričama 91 heroja Domovinskog rata koji su dali svoj doprinos u stvaranju Domovine. Oni koji su pali traju u onima koji žive – rekao je Miletić.

U lipnju 2022. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja održana je prva memorijalna izložba istog naziva.

Pročitano 384 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI