Ispiši ovu stranicu

56. Iločka berba grožđa

Ilustracija Ilustracija Foto: Arhiva HRV

Na području Iloka tradicionalno će se po 56. put održati manifestacija „Iločka berba grožđa“.

Manifestacija je ovo koja traje od 1962. godine, a održava se s ciljem očuvanja kulturne baštine i promicanja iločkog vinogorja i vinarstva, te promoviranja ovog područja kao vinarske destinacije prepoznatljive ne samo na području Republike Hrvatske nego i u svijetu.

Ovogodišnja manifestacija, 56. Iločka berba grožđa održat će se od 31. kolovoza do 2. rujna no, aktivnosti vezane uz ovu manifestaciju započele su već početkom kolovoza naglasila je gradonačelnica Grada Iloka Marina Budimir.

- Organizirali smo puno radionica za djecu i predstava. Naši vinari otvaraju svoja vrata, a tu su i sportska događanja, koncerti, nastupi kudova i drugo. Mislimo da u ovogodišnjoj manifestaciji svatko može pronaći ono nešto što ga zanima – rekla je gradonačelnica Iloka te pozvala sve zainteresirane da kraj kolovoza i početak rujna provedu u najistočnijem gradu Hrvatske.
- Pozivamo sve one koji vole Ilok, vino, dobru glazbu i ovaj kraj da nam se pridruže u ovogodišnjoj manifestaciji i iz Iloka ponesu lijepe uspomene – pozvala je Budimir.

Iločka berba grožđa proizašla je iz starog srijemsko-slavonskog običaja okupljanja pučana u vrijeme početka berbe sa svrhom čuvanja vinograda, slavljenja dobre godine i uroda te neizbježnog druženja, prvenstveno mladih koji nisu imali puno prilike za slobodna druženja u samom mjestu i vinogradima.

Ovogodišnji program manifestacije može se pronaći na službenoj internet stranici Grada Iloka.

Pročitano 519 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI