Ispiši ovu stranicu

Najveći svjetski susret organizatora folklornih festivala

Ilustracija Ilustracija Foto: arhiva HRV-a

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku sinoć (7. studenoga 2023. godine) otvoren je 52. Svjetski kongres CIOFF (International Council of Organizations of Folklore Festivals) na komu sudjeluje 164 delegata iz 52 nacionalne sekcije iz cijeloga svijeta, među kojima je dakako i Hrvatska sekcija CIOFF-a.

Program je počeo prikazom spotova o turizmu Hrvatske te Slavonije i Baranje, a sudionike je pozdravio Enrih Merdić, predsjednik Organizacijskog odbora 52. Svjetskog kongresa CIOFF. Nazočnima su se također obratili predsjednik CIOFF-a Alejandro Camacho, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Tihomir Florijančić, zamjenik župana Josip Miletić, saborski zastupnik Goran Ivanović te ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je i otvorila Kongres.

- Održavanje Kongresa CIOFF-a u Osijeku je veliko priznanje za Hrvatsku sekciju CIOFF-a, sve amatere i njegovanje amaterizma u Hrvatskoj, jer je CIOFF najrespektabilnija međunarodna organizacija koja okuplja organizatore različitih festivala, promotore izvorne amaterske umjetnosti i vještina iz cijelog svijeta. Kongres je ove godine povezan i s 20. obljetnicom usvajanja UNESCO-ove konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini, što je tema koja Hrvatsku stavlja vrlo visoko među državama članicama UNESCO-a - rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek.

U folklornom dijelu programa predstavili su se Folklorni ansambl Matija Gubec iz Karlovca, KUD Tena iz Đakova i HKUD Osijek 1862 iz Osijeka, a tema njihovih nastupa bila je svatovi. U foajeu HNK-a organizirana je živa izložba narodnih nošnji iz raznih dijelova istočne Hrvatske.

Pročitano 360 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI