Ispiši ovu stranicu

U Osijeku izložba slika iz fundusa Strossmayerove galerije

Izložba „Izbor iz fundusa Strossmayerove galerije starih majstora HAZU", autora Ljerke Dulibić, Ivane Gržine i Ivana Ferenčaka otvorena je u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti.

Izložbu je, u povodu obilježavanja 140. obljetnice osnutka Strossmayerove galerije starih majstora HAZU i uoči 70. obljetnice osnutka Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku osnovanog 1954. godine, otvorio predsjednik osječkog Gradskog vijeća Tihomir Florijančić.

"Josip Juraj Strossmayer bio čovjek je ispred svog vremena, ali usudio bi se reći - i ispred današnjeg vremena. Nema umjetnika, nema događanja u umjetnosti u tom dobu koje nisu bile vezane uz njegovo ime. Podupirao ih je na sve moguće načine, vezama, edukacijom i financijski i, na koncu, bio je veliki ljubitelj umjetnosti i sakupljač umjetnina", istaknuo je Florijančić.

Ivan Roth, kustos MLU-a, rekao je da posjetitelje izložbe očekuje vrlo zanimljiv izbor iz vrlo bogatog fundusa Strossmayerove galerije starih majstora HAZU-a.

"Izbor je napravljen kroz nekoliko tematskih cjelina kao što su djela sakralne umjetnosti, portreti, prikazi nekoliko bitaka, žanr scena i nekoliko mitoloških prizora autora talijanske, francuske i nizozemske slikarske škole", rekao je Roth te dodao da je izloženo 74 ulja i jedna plaketa na kojoj je prikazan portret Strossmayera u izvedbi Ivana Rendića.

Izložba je otvorena do 7. travnja 2024.

Pročitano 355 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun