Ispiši ovu stranicu

U Tordincima 7. pokladno jahanje

Ilustracija Ilustracija Foto: arhiva HRV-a

U organizaciji Općine Tordinci i Konjogojske udruge Sokol Tordinci, u nedjelju 4.veljače održat će se 7. pokladno jahanje u toj općini, najavio je općinski načelnik Davor Adžić.
- U cilju njegovanja tradicije, pokladnih običaja i konjogojstva organiziramo ovu manifestaciju. Veliki je interes mještana, skupi se i do sto jahača. Ove godine ne očekujemo toliko broj s obzirom da se u isto vrijeme i u drugim obližnjim mjestima odvija pokladno jahanje. Očekujemo oko četrdeset jahača, imamo sedam postaja, u svakoj ulici u Tordincima imamo jednu postaju gdje se posjetitelji mogu okrijepiti – istaknuo je Adžić.

Prvo pokladno jahanje u Tordincima održano je 2017. godine kada je sudjelovalo 32 jahača, a ovu tradiciju planiraju održavati svake godine s obzirom na dosadašnji iskazani interes. Manifestacija je tradicijskoga karaktera koja oko sebe okuplja zaljubljenike u konje običaje i narodne nošnje te se kao takva bazira na očuvanju baštine ovoga kraja, a svojom atraktivnošću privlači veliki broj ljudi. Pokladno jahanje vuče korijene iz vremena Vojne krajine. To je manifestacija gdje možemo vidjeti jahače, spremljene u tradicijsko ruho. Običaji kažu, kako su konji u prošlosti bili manje okićeni, no tradiciju i dalje treba čuvati i održavati. U vrijeme poklada, Pokladno jahanje se tradicionalno održava na području cijele Slavonije, Baranje i Srijema, pa tako ne zaobilazi ni područje ove općine.

Pročitano 315 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI