Ispiši ovu stranicu

Otvara se stalni postav Gradskog muzeja Vukovar

U četvrtak se otvara stalni postav Gradskog muzeja Vukovar U četvrtak se otvara stalni postav Gradskog muzeja Vukovar Foto: R.Rac

U vukovarskom Dvorcu Eltz idućeg se tjedna ponovno otvara stalni postav Gradskog muzeja Vukovar, čime će i službeno završiti obnoviteljski radovi na Dvorcu, započeti 2008., ali i kulturna obnova vukovarske muzejske baštine. 

Stalni postav Gradskog muzeja Vukovar otvara se nakon dvadeset i dvije godine od strahovitih razaranja tijekom jugosrpske agresije, popraćenih uništavanjem i pljačkom iznimno vrijednoga kulturnog blaga grada Vukovara te nakon godina djelovanja Muzeja u progonstvu, u Zagrebu.

Vukovarski Gradski muzej osnovan je 1948. godine donacijom rimskog novca, namještaja, oružja i umjetničkih slika koje je svom gradu poklonio osnivač te ustanove Antun Bauer. Muzej je sadržavao fond od oko 50.000 eksponata raspoređenih na nekoliko lokacija u odjelima Zavičajnog muzeja, Zbirki Bauer, Spomen muzeju nobelovca Lavoslava Ružičke i Spomen muzeju II. kongresa KPJ.

Tijekom Domovinskog rata svi prostori vukovarskog Gradskog muzeja pretrpjeli su strahovita razaranja i velika oštećenja pa i Dvorac Eltz, a zbirke koje su se tu čuvale također su stradale: dio je potpuno uništen, dio je nepovratno nestao, a dio je nakon okupacije odvezen u Srbiju.

Nakon dugogodišnjeg truda i diplomatskih aktivnosti Ministarstva kulture RH taj dio zbirke vraćen je u Vukovar 13. prosinca 2001. godine. Autorica muzeološke koncepcije novog vukovarskog stalnog postava je ravnateljica vukovarskog Gradskog muzeja Ružica Marić, a otvorenje je zakazano za četvrtak, 23. siječanja u 18 sati, prenosi HINA.

Pročitano 1619 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac