Ispiši ovu stranicu

Otvoreno jubilarno 20. Lutkarsko proljeće

U Hrvatskom domu u Vukovaru počelo je 20. vukovarsko lutkarsko proljeće U Hrvatskom domu u Vukovaru počelo je 20. vukovarsko lutkarsko proljeće Foto: R. Rac

Lutkarskom predstavom "Uvijek i zauvijek", kineskog lutkarskog kazališta "Sichuan Nanchong huge puppet troupe", u Hrvatskom domu u Vukovaru počelo je 20. vukovarsko lutkarsko proljeće - Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji, na kojem će do 28. ožujka nastupiti dvanaest lutkarskih kazališta iz Hrvatske, BiH, Mađarske i Kine.

Kinesko lutkarsko kazalište u svojoj predstavi u devet slika, koristeći lutke visoke i do 170 centimetara, prikazali su dijelove svakodnevnog života Kineza.

Manifestaciju je otvorio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, a sudionicima svečanosti obratila se i Jasminka Mesarić, predsjednica Hrvatskog centra međunarodne udruge lutkara, UNIMA-e koji je uz vinkovačku Kazališnu agenciju "Asser Savus", i organizator Lukarskog proljeća.

- Od svojih početaka-1996. godine pokroviteljstvo i materijalnu brigu nosi Vukovarsko – srijemska županija, a od 1999. uključuje se Hrvatski centar UNIMA i grad Vukovar kao središnje mjesto održavanja nacionalnog susreta hrvatskih lutkarskih kazališta i hrvatskih kazališta iz dijaspore – rekao je Himzo Nuhanović, jedan od idejnih začetnika ove manifestacije.

Mesarić je posebice značajnim ocijenila gostovanje na festivalu lutkarskih kazališta iz Kine, "Jinijang hand puppet art protection and inheritance center". Kinezi se predstavljaju posebnom vrstom lutkarske umjetnosti "jingijang" koja se nalazi na kineskom popisu zaštićene nacionalne nematerijalne kulturne baštine, a kazalište "Sichuan Nanchong huge puppet troupe" predstavlja se lutkama veličine 170 centimetara.

Predstave 20. lutkarskog proljeća igrat će se u svih pet vukovarsko-srijemskih gradova te desetak općina kao i u Orašju u Bosni i Hercegovini. Lutkarsko proljeće će se održavati do 28. ožujka, a u šest festivalskih dana organizatori očekuju posjetu od 20.000 gledatelja.

- Na Lutkarsko proljeće dolaze hrvatska kazališta sa svojim najboljim predstavama. To su lutkarska kazališta iz Zagreba, Rijeke, Splita, Zadra, Karlovca, Osijeka, Čakovca, Slavonskog Broda, Ivanić Grada, Vukovara i Vinkovaca, te hrvatska kazališta iz Pečuha i Mostara – rekla je ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar Ivanka Miličić, napominjući kako su sve predstave uskrsni poklon najmlađim posjetiteljima budući su sve predstave za građanstvo besplatne.

Svečanosti otvorenja nazočio je i politički savjetnik kineskog veleposlanstva u Zagrebu Wang Xiusheng.

Hrvatske lutkare ugostit će i mjesta u županjskoj Posavini stradala u svibnju prošle godine u katastrofalnoj poplavi. Tako će u Soljanima, Strošincima, Gunji, Drenovcima, Račinovcima i Rajevom Selu biti odigrano ukupno šest predstava koje će tamošnjoj djeci darivati Zagrebačko kazalište lutaka, Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Kazališna družina "Pinklec" iz Čakovca.

Bit će odigrano ukupno 86 lutkarskih predstava. Po riječima producenta manifestacije, Himze Nuhanovića u proteklih 20 godina na Lutkarskom proljeću odigrano je ukupno 1200 predstava koje je pogledalo više od 300.000 gledatelja.

Grad Vukovar koji je domaćin Lutkarskog proljeća, u okviru ove manifestacije organizira više radionica za djecu, nastavnike,odgajatelje i profesore na teme iz lutkarstva, a jedna od tema je i kinesko pismo.

Svečanom otvorenju nazočio je i vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček koji je podsjetio kako je ovo veliki kulturni događaj za grad na Dunavu.

Na posebnoj svečanosti, tijekom poslijepodneva nagrada za životno djelo za doprinos umjetnosti hrvatskog lutkarstva bit će dodijeljena ravnatelju karlovačkog Gradskog kazališta "Zorin dom" i nekadašnjem pomoćniku ministra za kulturu Srećku Šestanu, a nagrada za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva Srđanu Breškoviću iz Gradskog kazališta lutaka Split.

Pročitano 2002 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac