Ispiši ovu stranicu

Penava zatvorio 10. Vukovar film festival

Gradonačenik Penava zatvorio 10. VFF Gradonačenik Penava zatvorio 10. VFF Foto: Dario Njavro

Uz spektakularni vatromet gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava na terasi Agencije za vodne putove svečano je zatvorio 10. Vukovar film festival.

Festival je zatvoren hrvatskim filmom "Zbog tebe" redatelja Anđela Juraska, a održavao se šest dana tijekom kojih su, na deset lokacija u Vukovaru, Osijeku, Valpovu i Belom Manastiru, prikazana 84 filma podijeljena u 13 kategorija. U natjecateljskom programu prikazano je osam dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova i dvanaest dokumentarnih filmova. Ove godine, kao i prošle, bila su dva žirija. Jedan žiri za kratke i dugometražne igrane filmove, a u njemu su bili glumica Anja Šovagović Despot, producentica Anita Juka te filmski kritičar Igor Tomljanović. Žiri za dokumentarni film je međunarodni, a činili su ga redatelji Borislav Kolev i Hubert Canaval, kao i redateljica Anne Schlitz.

Svake godine organizatori nastoje iznenaditi novostima, a ove godine odlučili su se za novi program „Odabrao Đelo Hadžiselimović“, program uglavnom dokumentarnih filmova koje je izabrao upravo Đelo Hadžiselimović. Još jedan novitet jubilarnog film festivala bila je i nova nespecifična lokacija na kojoj su prikazivani filmovi, koja je ujedno i nova vukovarska atrakcija, brod „Bajadera“ na kojemu su gledatelji uz piće i uživanje u kokicama i filmovima plovili Dunavom za vrijeme projekcija.

Za najbolji dugometražni igrani film ocjenjivački sud proglasio je film "Matura", redatelja Christiana Mungiu. Isti ocjenjivački sud za najbolji kratkometražni film proglasio je film "Sve će biti u redu", redatelja Patricka Vollratha. Najboljim dokumentarnim filmom odabran je film "Zabrana s neba", redatelja Andrea Schwartza. Nagradu "Krsto Papić" za poseban pojedinačni doprinos hrvatskom filmu dobio je hrvatski glumac Ivo Grgurević, a nagradu za životno djelo glumica Marija Kohn.

Gradonačelnik Penava prigodnim govorom čestitao je svim nagrađenima, ali i stručnom žiriju čiji zadatak nije bio nimalo lak. Penava se zahvalio direktoru festivala Igoru Rakoniću te istaknuo: - Ove godine Vukovar film festival pokazao se kao vrhunska manifestacija. Emocija koja je prisutna je pozitivna, festival je unio živost i radost u grad Vukovar. Već sada se radujem 11.Vukovar film festivalu - rekao je Penava.

Direktor festivala Igor Rakonić rekao je kako su utisci festivala odlični te da je posjećnost bila izvrsna. Rakonić se zahvalio gradu Vukovaru, svim sponzorima i gostima kojih je bilo oko stotinjak. - Festival je odradilo preko dvjesto ljudi, a posebno hvala volonterima kojih je bilo preko sedamdeset te se nadam kako će u budućnosti netko od njih i preuzeti vodstvo Vukovar film festivala. Izuzetno sam zadovoljan izborom žirija za nagrađivane filmove, to bi bio i moj izbor - kaže Rakonić.

Od popratnih festivalskih programa ove godine bilo je rekordnih pet filmskih radionica. To su Dunavska scenaristička radionica pod vodstvom scenaristice Sanje Kovačević, Festivalska radionica pod vodstvom redatelja Ivana Salaja, Stop animacija za najmlađe redatelja Zvonimira Rumboldta, Radionica slame pod vodstvom kipara Nikole Fallera te radionica stripa pod vodstvom stripomana Davora Schunka. Ovogodišnja festivalska party zona odvijala se u prostoru bivšeg kina u Radničkom domu u središtu Vukovara gdje su nastupili sjajni bendovi kao što su The Frajle i Soulfingersi. Događaj je ispraćen uz spektakularni vatromet koji je oduševio sveprisutne.

Organizatori VFF-a su Discovery film and video distribution, Grad Vukovar i Hrvatski dom Vukovar.

 

 

 

 

Pročitano 3150 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI