Ispiši ovu stranicu

Proračun Grada Vukovara težak 293 milijuna kuna

Sjednici nisu nazočili članovi Kluba vijećnika SDP-a i HNS-a Sjednici nisu nazočili članovi Kluba vijećnika SDP-a i HNS-a Foto: Valerija Lozančić

Na 27. sjednici Gradskoga vijeća Grada Vukovara donesen je Proračun Grada za 2017. godinu težak 293.000.000 kuna.

Proračun je za 18 milijuna kuna veći od ovogodišnjeg i predviđa 288.350.000 kuna prihoda i 293 milijuna rashoda, s tim da će manjak biti pokriven raspoloživim sredstvima iz ovogodišnjeg proračuna. - Proračun je vrlo ambiciozan, ali moramo se nadati i dati sve od sebe da ga ostvarimo. Toliki je zbog nekoliko ogromnih projektata koje provodimo, npr. zbog energetske obnove 17 zgrada, deponije, vodotornja... sve su to veliki projekti koje planiramo ostvariti u svome gradu. Vidjet ćemo koliko ćemo uspjeti, ali s obzirom na ovu i proteklu godinu imamo pravo biti optimistični i nastaviti ići smjerom kojim smo krenuli, pojašnjava gradonačelnik Penava.

 Proračun je usvojen s 11 glasova za vijećnika HDZ-a, HKS-a i HDSSB-a i 5 suzdržanih iz redova SDSS-a i SNS-a. SDSS je svoj stav objasnio činjenicom da gradonačelnik nije prihvatio njihov amandman kojim su tražili povećanje sredstava za rad Vijeća nacionalnih manjina grada Vukovara za 40 tisuća kuna dok je prihvaćen amandman vijećnice HDSSB-a Slavice Jelinić za sufinanciranje dadilja i povećanje naknada za prehranu djece u osnovnim školama, korisnika socijalnih naknada.

Na Gradskome vijeću jednoglasno su donesene, između ostalog i sljedeće odluke: Odluka o usvajanju Financijskog plana za 2017.godinu Dječjeg vrtića Vukovar 1 i Dječjeg vrtića Vukovar 2, Odluke o usvajanju Plana i programa rada i Financijskog plana za 2017. godinu Gradske knjižnice Vukovar, Gradskog muzeja Vukovar, Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar te Javne vatrogasne postrojbe Vukovar.

Donesen je i Program gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture za 2017. godinu, kao i Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2017. godinu. - U proračunu je za ovu namjenu ukupno predviđeno 126 milijuna kuna, odnosno 9 milijuna više u odnosu na proteklu godinu. Od tog iznosa, za Plan izgradnje previđen je 71 milijun dok je 25 milijuna kuna namijenjeno održavanju komunalne infrastrukture. Najveći dio novca odlazi na sanaciju Vodotornja koja bi uskoro trebala početi, rekao je pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović.

Sjednici Gradskoga vijeća nisu nazočili članovi Kluba vijećnika SDP-a i HNS-a zbog toga što sjednica nije odgođena unatoč njihovoj zamolbi jer, kako je rekao predsjednik Kluba Goran Bošnjak, nisu željeli Proračun Grada Vukovara za 2017. godinu donositi na zadnji dan kampanje za prijevremene Parlamentarne izbore.       -Ne želimo sudjelovati u politiziranju i iskorištavanju najvažnije točke dnevnog reda, a to je proračun za 2017. godinu, u predizborne svrhe, rekao je Bošnjak.

Njihov nedolazak kao i cijelu sjednicu prokomentirao je predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić. - Mislim da su članovi Kluba vijećnika SDP-a i HNS-a trebali doći na sjednicu jer su predstavnici građana Vukovara i ukoliko su imali nešto protiv Proračuna, trebali su iznijeti svoje argumente, rekao je Gavrić te naglasio kako je zadovoljan proračunom za narednu godinu koji će omogućiti realizaciju projekata koji stoje kao i osigurati potpore poduzetnicima pri unapređenju poslova u cilju otvaranja novih radnih mjesta. Pohvalio je programe rada i financijske planove gradskih tvrtki i ustanova.

Nedolazak članova Kluba vijećnika SDP-a i HNS-a komentirao je i gradonačelnik Penava. - Ne vjerujem da se nisu stigli pripremiti za sjednicu. To samo pokazuje njihov odnos prema Gradskome vijeću i građanima koji ih za dolaske na sjednice mjesečno plaćaju s 1.200 kuna. Ako sam ja stigao pripremiti materijale, pročitao ih i došao na sjednicu, a kandidat sam i jesam u kampanji, onda su mogli doći i oni. Mislim da je ovo već treći puta kako ne dolaze na sjednice i ne znam kako će te nedolaske pravdati pred građanima kojih ih plaćaju, rekao je Penava.

Sjednici Gradskoga vijeća prethodio je, kao i svaki puta do sada, aktualni sat na kojemu su vijećnici postavljali uobičajena pitanja o komunalnoj infrastrukturi, između ostalog uređenju ulica, nadstrešnicama na autobusnim stanicama, dječjim igralištima, uređenju obaloutvrde uz Dunav....

Pročitano 2334 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić