NAJNOVIJE
Mještani Korođa i Antina obilježili 32. obljetnicu stradanja i progonstva u Domovinskom ratu

U organizaciji općine Tordinci u petak 29. rujna obilježena je tužna obljetnica stradanja mjesta Korođ u Domovinskom ratu, a dan poslije, 30. rujna i obljetnica stradanja Antina.

Trideset i drugu obljetnicu okupacije i progonstva mještani Korođa, većinski naseljenog mađarskim stanovništvom, obilježili su minutom šutnje, polaganjem vijenaca i zajedničkom molitvom ispred spomenika u središtu mjesta u spomen na sve poginule i nestale mještane.
- Kao i uvijek, u suradnji s Vijećem mađarske nacionalne manjine općine Tordinci organizirali smo obilježavanje obljetnice stradanja Korođa jer upravo je Korođ specifičan po tome što je većinsko stanovništvo mađarske nacionalne manjine. Mađari su skupa s Hrvatima 1991. godine stali u obranu svoga mjesta. U Domovinskom ratu život je izgubilo petero mještana Korođa. Nažalost, od pet poginulih osoba za jednom još uvijek tragamo - naglasio je načelnik općine Tordinci Davor Adžić pojašnjavajući kako je velikosrpska okupacija Korođa trajala sve do početka 1998. godine kada je tijekom mirne reintegracije omogućen povratak stanovnika njihovim domovima.

OBLJETNICA STRADANJA  ANTINA

Obilježavanje 32. obljetnice stradanja Antina započelo je svetom misom u crkvi sv. Antuna nakon čega je uslijedilo polaganje vijenaca kod spomen obilježja za sve poginule mještane Antina.

- Svečano smo obilježili prisjećanje na poginule i nestale mještane. Antin je pao dan nakon Korođa. U Antinu je specifično to što je preko 100 osoba ostalo nakon okupacije i doslovce preko noći su nestajali. U Antinu su ukupno 42 stradala mještana od kojih se još 13 vode kao nestale osobe. Obilježavanje 32. obljetnice Antina završilo je prigodnim domjenkom u lovačkom domu gdje su izložene ratne fotografije stradanja Antina tijekom Domovinskog rata. Autor izložbe je Antun Klinčec koji je uspio prikupiti fotografije poginulih i nestalih mještana, predmeta i objekata koji su stradali za vrijeme Domovinskog rata – naglasio je Adžić.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 15:03)
Započeo projekt sadnje drveća dronom

Danas je u Vukovaru započeo jedan od projekata pošumljavanja, no na specifičan način - bespilotnim letjelicama koje ispuštaju tzv. seed bombs, samoklijajuće paketiće sjemena drveta. Sadnja dronovima provodi se na teško dostupnim, degradiranim i zapuštenim područjima, a radi brze i jednostavne obnove šumskih ekosustava - izvijestili su iz Grada Vukovara. 

"Projekt O2" provodi tvrtka Magic Forest d.o.o., a u potpunosti financiraju velike tvrtke u svrhu društvenog odgovornog poslovanja.

U suradnji s Gradom Vukovarom danas je pošumljavanje provedeno na području tzv. "potkove", odnosno zelene površine između naselja Lužac i Ulice Priljevo, a tvrtka koja je danas sudjelovala u sadnji je tvrtka Končar.

Na području od 1ha pomoću drona je bačeno 2500 samoklijajućih loptica, a sadnja se nastavila u Park-šumi Adica gdje su se u sadnji hrasta lužnjaka pridružili i Vukovarski leptirići.

U idućem razdoblju nastavlja se organizirana sadnja dronovima, kao i ručna sadnja u Adici, a na kojoj će uz predstavnike Grada Vukovara sudjelovati i vukovarske osnovne škole i udruge.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 14:16)
Zajednica Utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ GO Vukovar pozdravila preuzimanje prvog od 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale F3-R

Zajednica Utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ GO Vukovar oglasila se priopćenjem za medije povodom preuzimanja u hrvatsko vlasništvo prvog od 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale F3-R u kojem, među ostalim, stoji:

- Kao utemeljitelji Hrvatske demokratske zajednice herojskog Grada Vukovara radujemo se značajnom podizanju Hrvatske obrambene sposobnosti kojom će se doprinijeti sigurnosti i obrani naše države ali i NATO-a i Europske unije. Vidimo Hrvatsku i vidimo kontekst i znamo što za Hrvatsku znači nepovratan proces jačanja naše obrambene sposobnosti. Kao Vukovarski utemeljitelji čestitamo Hrvatskoj Vladi, Andreju Plenkoviću i Ministarstvu obrane na formalnom preuzimanju u hrvatsko vlasništvo prvog od 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale F3-R. U tome vidimo jamstvo naše suverenosti u zračnom prostoru i puni smisao politike modernog hrvatskog suvereniteta koja nema kompleksa i koja ne sumnja u vlastite sposobnosti. To što je Vlada HDZ-a napravila kako bi se unaprijedila zaštita i nadzor zračnog prostora i podigla ukupna borbena moć HV-a najvažniji je iskorak još od Domovinskog rata. Mi koji smo u Domovinskom ratu sudjelovali itekako smo svjesni što to znači i što bi značilo da smo takvu borbenu sposobnost imali devedesetih. Posebno Vukovarci. I dok čestitamo Hrvatskoj vladi na ispravnoj odluci važnoj za hrvatsku sigurnost, žalimo što tu radost sa nama, ali ni sa svojim članstvom ne dijeli vodstvo Domovinskog pokreta – stoji u priopćenju za medije kojeg potpisuje predsjednik Zajednice Utemeljitelja HDZ-a „dr. Franjo Tuđman“ GO Vukovar Josip Majerski.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 13:43)
Međunarodni dan starijih osoba obilježen akcijom u Borovu naselju

Povodom Međunarodnoga dana starijih osoba koji se obilježava 1.listopada, danas je u perivoju Miše Barne u Borovu naselju, a u organizaciji Udruge žena Vukovar, održana tradicionalna akcija mjerenja tlaka i šećera u krvi za naše starije sugrađane.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 13:39)
Izložba fotografija u Vukovarskom vodotornju

Na stubištu i u memorijalnoj sobi Vukovarskoga vodotornja postavljena je izložba 11 fotografija Proširena stvarnost vukovARskog Vodotornja.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 13:04)
Tijekom vikenda 14 prometnih nesreća

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako se tijekom vikenda dogodilo 14 prometnih nesreća, osam s materijalnom štetom, pet s ozlijeđenim osobama i jedna prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom.

U petak, 29. rujna oko 12,20 sati u Otoku, na parkiralištu 67-godišnji vozač osobnog automobila neopreznom vožnjom unatrag udario je u 56-godišnju pješakinju koja je zadobila lake tjelesne ozljede. Istoga dana oko 20,40 sati na državnoj cesti DC55 kod Gradišta 56-godišnji vozač osobnog automobila pod utjecajem alkohola 1,48 g/kg u prometnoj nesreći zadobio je lake tjelesne ozljede. 

U subotu, 30. rujna oko 03,10 sati na županijskoj cesti Žc4170 između Gradišta i Županje 30-godišnji vozač osobnog automobila pod utjecajem alkohola 1,51 g/kg uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila u zavoju je sletio s kolnika pri čemu je zadobio lake tjelesne ozljede.

U subotu, 30. rujna oko 05,50 sati u Privlaci, 24-godišnji vozač osobnog automobila u prometnoj nesreći smrtno stradao. 

U nedjelju, 1. listopada oko 19,20 sati Vinkovcima, 63-godišnji vozač mopeda u kretanju prešao je na lijevu prometnu traku gdje je došlo do udara u vozilo iz suprotnog smjera pri čemu je zadobio lake tjelesne ozljede.

Također u nedjelju oko 19,20 sati u Trpinji, 56-godišnji vozač osobnog automobila pod utjecajem alkohola 2,1 g/kg oduzeo je prednost prolaska drugom osobnom automobilu na raskrižju u kojem dva putnika nisu koristila sigurnosni pojas i zadobila su lake tjelesne ozljede.

- Ističemo da od 7 ozlijeđenih osoba 4 nisu koristile sigurnosni pojas za vrijeme vožnje - stoji u priopćenju PU vukovarsko-srijemske. 

Policijski službenici su zatekli 9 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija, 3,44 g/kg zabilježena je kod 42-godišnje vozačice bicikla u Vinkovcima. Smještanje u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva određeno je za jednog vozača.

Stacionarne kamere zabilježile su 14 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 12:20)
Odana počast pukovniku Petru Kačiću

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća podno spomen obilježja na Sajmištu odana je počast pukovniku Petru Kačiću, jednom od poginulih zapovjednika obrane Sajmišta - izvijestili su iz Grada Vukovara. 

Počast su odali pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić te član Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Zvonimir Kološnjaj.

Pukovnik Petar Kačić rođen je 16. listopada 1947. godine, a poginuo je na Sajmištu 2. listopada 1991. godine. Bio je jedan od brojnih heroja Vukovara od velikosrpske agresije u Domovinskom ratu. Nažalost, pogibijom pukovnika Petra Kačića tragedija za obitelj Kačić ne završava. Sin pukovnika Kačića, Igor, ubijen je 20. studenog na Ovčari s još 200 civila, ranjenika i osoblja vukovarske bolnice.

Neka im je vječna hvala i slava.

(Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 11:14)
Valerija Lozančić

Valerija Lozančić

Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 17:32

U Vukovaru provedena velika akcija pošumljavanja dronovima
U Ceriću otkriveno spomen obilježje poginulim braniteljima i mještanima, u Čakovcima prvim poginulim pripadnicima Tigrova
Akcijom u Borovu naselju obilježen Međunarodni dan starijih osoba
Otvorena izložba Proširena stvarnost vukovARskog Vodotornja
Održana Dječja Zmajada "Vukovar 2023."
U subotu u Privlaci u prometnoj nesreći smrtno stradao 24-godišnjak

Emisiju uređuje i vodi Valerija Lozančić

Ponedjeljak, 02 Listopad 2023 09:59

U organizaciji Aerokluba Borovo u subotu je održana tradicionalna Dječja Zmajada "Vukovar 2023."

Petak, 29 Rujan 2023 18:30

U današnjoj emisiji Županijske minute poslušajte:

Održana 20. sjednica Županijske skupštine. Na dnevnome su se redu, među ostalim, našli konvalidacija odluke o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica nepogode, raspisivanje javnog poziva za unapređenje poljoprivrede i ruralnog područja, proširenje djelatnosti županijskog Zavoda za hitnu medicinu te prijedlog odluke o visini turističke pristojbe za sljedeću godinu.

Ovoga tjedna održana je i Koordinacija župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije, jedna od najvažnijih tema - intervencijska sredstva za hitnu sanaciju na stambenim objektima.

Županijske minute uređuje i vodi Valerija Lozančić 

Petak, 29 Rujan 2023 15:02

Gradonačelnik Ivan Penava posjetio je sa suradnicima tekstilnu tvrtku Laba d.o.o. koja u Vukovaru posluje već 20 godina.

Petak, 29 Rujan 2023 09:09

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček zatražio je da Hrvatska, po uzoru na Poljsku, Mađarsku i Slovačku, zabrani uvoz jeftinog žita iz Ukrajine rekavši kako je preplavilo domaće tržište, poremetilo tržište žitarica i domaćim ratarima napravilo ogromne štete.

-Hrvatska je jedna od zemalja koja je ponudila tzv. koridor solidarnosti za ukrajinsko žito kako bi se ono moglo preko naših luka i željeznica izvesti u treće zemlje. Međutim, dobar dio tog žita ostaje u Hrvatskoj, a to potvrđuje i Ministarstvo poljoprivrede. Po podacima ministarstva u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatsku je uvezeno 65 tisuća tona jeftinog žita iz Ukrajine, što je 50 posto više nego u cijeloj prošloj godini. Ukoliko se taj trend nastavi, uvest ćemo u cijeloj godini 100 posto više tog žita nego prošle godine. Time se, naravno, ruši cijena žita domaćim ratarima – naglašava Pavliček. Podsjetio je kako se žito prošle godine prodavalo za 300 eura po toni, a ove godine za 160 eura.

-Naši ratari ne mogu po toj cijeni proizvoditi žito jer se moraju pridržavati određenih uredbi EU i stoga je krajnje vrijeme da se zabrani uvoz takvog jeftinog žita i zaštite domaći ratari – rekao je Pavliček dodajući kako su stočari, mljekari i svinjogojci u nezavidnom položaju, a ovime se uništavaju i ratari.

- Mislim da je krajnje vrijeme da država povuče konkretne poteze, ali i da Državni inspektorat uvede bolju i kvalitetniju kontrolu tranzita ukrajinskog žita kroz Hrvatsku jer očito to žito ne završava ondje gdje bi trebalo i očito nije riječ samo o tranzitu što potvrđuju i službeni podaci. Meni je ukrajinski ratar drag, ali puno mi je draži hrvatski i moja je dužnost kao saborskog zastupnika braniti interese hrvatske proizvodnje pa tako i ratarstva – poručuje Pavliček.

 

 

Četvrtak, 14 Rujan 2023 18:06

Obilježeno stradanje vukovarskog Sajmišta

Obilježen Dan vukovarskih branitelja

Na obilježavanju Dana sjećanja na osobe nestale u Domovinskom ratu upućen apel svima koji znaju da kažu gdje su nestali

U Berku obilježena 32. godišnjica stradanja mještana u Domovinskom ratu

Predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Vukovarsko-srijemske županije Dragutin Guzovski upozorio je bivše logoraše da ne prelaze granicu Republike Srbije

Braniteljski info uređuje i vodi Valerija Lozančić 

Četvrtak, 28 Rujan 2023 18:42

Obilježena 32. godišnjica Bitke za Vukovar i ustroja 204. vukovarske brigade

Obilježena i 32. godišnjica stradanja vukovarskog heroja Luke Andrijanića

Dragovoljci i veterani Domovinskog rata iz naše županije najbolji na državnom sportskom natjecanju

Braniteljski info uređuje i vodi Valerija Lozančić 

Četvrtak, 28 Rujan 2023 12:15

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, pod predsjedanjem Dražena Milinkovića, održana je 20. sjednica Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije, a na dnevnom su se redu, između ostalog, našli Odluka o konvalidaciji odluke o kriterijima za dodjelu sredstava pomoći za ublažavanje i uklanjanje posljedica nepogode, raspisivanje javnog poziva za unapređenje poljoprivrede i ruralnog područja, proširenje djelatnosti županijskog Zavoda za hitnu medicinu te prijedlog odluke o visini turističke pristojbe za sljedeću godinu.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija