Ispiši ovu stranicu

Obljetnica je pogibije legende obrane Vukovara Blage Zadre

Obitelj, suborci, predstavnici vlasti, vojske i policije odali počast Obitelj, suborci, predstavnici vlasti, vojske i policije odali počast Marija Molnar

Povodom 25.obljetnice pogibije general-bojnika Blage Zadre, bojnika Alfreda Hilla i Zvonka Mlinarića, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru odana je počast ovim hrvatskim braniteljima koji su svoje živote dali za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Vijence su položili članovi obitelji, suborci, predstavnici državne, regionalne i lokalne vlasti, vojske i policije kao i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, političkih stranaka te udruga. Zbog svoje uloge u obrani Borova Naselja i junačke pogibije Blago Zadro postao je legenda obrane Vukovara. Pod njegovim zapovjedništvom, na Trpinjskoj cesti poznatoj i pod imenom "groblje tenkova" zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeno na desetke srpskih tenkova i oklopnih transportera. Poginuo je 16.listopada 1991. godine u Kupskoj ulici, blizu Trpinjske ceste, pokošen rafalom iz puškostrojnice dok je vodio svoje suborce u akciju.

Alfred Hill prvi je zapovjednik satnije Vojne policije u Vukovaru, poginuo na današnji dan braneći četvrt Sajmište, a Zvonko Mlinarić na današnji je dan poginuo u pokušaju izvlačenja tijela Blage Zadre.

Obljetnica pogibije Blage Zadre nastavljena je prigodnim programom Heroj Trpinjske ceste u organizaciji Grada Vukovara i Savjeta za branitelje kod spomen-biste general-bojnika Blage Zadre.

-Okupili smo se ovdje kako bi se prisjetili  našeg jedinog generala i istinskog heroja Domovinskoga rata. Za mene je dan pogibije Blage Zadre bio početak kraja obrane grada. Sve je bilo dobro dok je Blago bio živ. Njemu i Tomislavu Merčepu trebamo zahvaliti jer su utvrdili liniju obrane Vukovara. Moramo se sjećati naših branitelja, boriti se za istinu, jer da nije bilo njih ne bi bilo ni današnje Hrvatske, istaknuo je predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić.

-Nama su u Vukovaru hrvatski branitelji i Blago Zadro velika utjeha jer kad god se nađemo u nekoj teškoj situaciji, ostavština Blage Zadre ne daje nam odstupiti ili  se predati pred problemima. Njihova je lekcija ona o davanju sebe, na tome im vječna hvala, a njihovu ostavštinu trebamo prenijeti našoj djeci, istaknuo je u svom govoru gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Izaslanik mandatara hrvatske Vlade Andreja Plenkovića Zvonko Milas podsjetio je kako je životni moto Blage Zadre bila ljubav prema obitelji i domovini Hrvatskoj. -Neka danas, 25 godina od njegove smrti ljubav bude poruka i svima nama, neka naš život bude život prijatelja, ljudi koje vole jedni druge i koji jedni drugima pomažu, jer jedino takav život ima smisla, rekao je Milas. 

Ministar branitelja Tomo Medved pozvao je okupljene da budućnost Hrvatske grade na idealima za koje je Blago Zadro poginuo. -Zatomimo sve podjele u našem društvu na tragu tih idela, krenimo zajedno prenoseći tu istinu, ta junaštva, tu hrabrost, spremnost, odlučnost i domoljublje, pozvao je Medved,

Izaslanik predsjednice Republike Ante Deur, u svom je govoru prenio poštovanje i zahvalu vukovarskim junacima predsjednice Kolinde Grabar Kitarović te istaknuo da je Blago Zadro bio veliki domoljub, čovjek na ponos svojoj obitelji, suborcima i prijateljima.

Načelnik Općine Grude Ljubo Grizelj u okviru programa dodijelio je javno priznanje Počasni građanin općine Grude Katici Zadro – supruzi  Blage Zadre i Robertu Zadri, posthumno, sinu  Katice i Blage Zadro.

Nakon programa Heroj Trpinjske ceste, sudionici su u koloni otišli na mjesto pogibije Blage Zadre i zapalili svijeće.

 

Pročitano 1610 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar