NAJNOVIJE
Otvorena izložba narodnih nošnji nacionalnih manjina

U robnoj kući u Ulici Josipa Jurja Strossmayera u Vukovaru otvorena je Treća izložba ženskih narodnih nošnji nacionalnih manjina Vukovarsko-srijemske županije.

(Subota, 03 Prosinac 2022 12:20)
Od 1. siječnja Vukovar na granici Schengenske zone

U organizaciji Mladeži HDZ-a Grada Vukovara u Pastoralnom centru sv. Bone održana je konferencija Ususret Schengenu – najvećem slobodnom prostoru kretanja na svijetu.

(Petak, 02 Prosinac 2022 20:43)
Na stadionu HNK Mitnica otvoren teren s umjetnom travom

a stadionu Hrvatskog nogometnog kluba Mitnica u Vukovaru otvoren je teren s umjetnom travom. Akcija je pokrenuta u suradnji s Hrvatskom nogometnim savezom koji je donirao 100.000,00 kn, grad Vukovar donirao je 500.000,00 kn dok je 300.000,00 kuna prikupljeno donacijama građana iz Hrvatske i iseljeništva. Ukupna vrijednost projekta terena s umjetnom travom je 739.406,25 kn. Ranije se postavljeni reflektori pa je ukupna investicija oko milijun kuna. Na otvorenju se okupilo oko 200 članova kluba, nogometaša i ostalih građana Vukovara.Mitnica otvorenje4 Nakon pozdravnih govora predsjednika kluba Antuna Karaule i gradonačelnika Ivana Penave, teren je blagoslovio i molitvu predvodio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić. Nakon otkrivanja zida zahvale s imenima donatora, prve su poteze na novo otvorenom terenu odigrali gradonačelnik Penava i vukovarski gvardijan Jagodić.Mitnica otvorenje3

-Na inicijativu uvijek aktivnih članova kluba, prije svega predsjednika Antuna Karaule uvijek su bile neke akcije. Tako je došla i ideja za izgradnjom prvog terena s umjetnom travom na Mitnici. Što nam je ostalo uz tu silnu energiju koju rijetko viđamo i u Hrvatskoj, poglavito u Vukovaru da se samo organiziraju putem donacija osmišljenih akcija da se može "kupiti" kvadratni metar igrališta. Akciju koju je podržala cijela Hrvatska i dijaspora i što nam je ostalo nego zatvoriti tu priču u suradnji s klubom. Hvala svima što su sudjelovali, hvala upravi kluba na inicijativi. Nadam se puno godina da će ovaj teren biti na usluzi novima generacijama, mladim nogometašima, rekreativcima i svima nama – rekao je gradonačelnik Ivan Penava nakon otvorenja terena.- Dobar je osjećaj nakon više od godine dana mukotrpnog rada, traženja, slanja, pisanja, pozivanja. Uspeli smo završiti priču i sada krećemo u neke nove akcije – rekao je predsjednik HNK Mitnice Antun Karaula.Mitnica otvorenje2

Nakon svečanog otvorenja i mini vatrometa prvu su utakmicu odigrali najmlađi članovi HNK Mitnice.Mitnica otvorenje6

(Petak, 02 Prosinac 2022 19:49)
Izvrsnim vukovarskim studentima uručene nagrade od 1250 kn

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima uručio je nagrade za izvrsnost 31 studentu, a svaki je dobio 1250 kuna. Nagrade su uručene redovnim studentima koji su ostvarili prosjek ocjena od 4.50 do 5.00 u akademskoj godini 2021./2022.

(Petak, 02 Prosinac 2022 15:24)
Povodom Dana grada Osijeka održana svečana sjednica Gradskog vijeća Osijeka

Osijek je i mora biti predvodnik gospodarskog, političkog, kulturnog i svakog drugog razvoja istočne Hrvatske, istaknuto je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka, kojoj je danas u osječkom HNK povodom Dana grada Osijeka nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, prenosi HINA.

(Petak, 02 Prosinac 2022 14:50)
Grad Vukovar proglašen najboljim gradom u Republici Hrvatskoj

Grad Vukovar proglašen je najboljim gradom u Republici Hrvatskoj u konkurenciji velikih gradova i gradova sjedišta županija u kategoriji „Obrazovanje, mladi, demografija i socijalna politika“.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:52)
Rekord vukovarskog veleučilišta: Svečano promoviran 171 student

U Sportskoj dvorani u Borovu naselju održana je 27. svečana promocija prvostupnika i 6. promocija magistara fizioterapije Veleučilišta „Lavoslav Ružička” Vukovar. Promoviran je 171 student i studentica te je tako ovogodišnja promocija najveća u povijesti veleučilišta.

(Petak, 02 Prosinac 2022 13:16)
Marija Molnar

Marija Molnar

Petak, 02 Prosinac 2022 15:24

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima uručio je nagrade za izvrsnost 31 studentu, a svaki je dobio 1250 kuna. Nagrade su uručene redovnim studentima koji su ostvarili prosjek ocjena od 4.50 do 5.00 u akademskoj godini 2021./2022.

Petak, 02 Prosinac 2022 14:50

Osijek je i mora biti predvodnik gospodarskog, političkog, kulturnog i svakog drugog razvoja istočne Hrvatske, istaknuto je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Osijeka, kojoj je danas u osječkom HNK povodom Dana grada Osijeka nazočio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, prenosi HINA.

Četvrtak, 01 Prosinac 2022 15:43

U okviru Dana srpske kulture,  u Hrvatskom domu Vukovar sinoć je izvedena kazališna predstava Noć bogova Mire Gavrana u režiji Marka Manojlovića. Igrali su poznati srpski televizijski, filmski i kazališni glumci Vojin Ćetković u ulozi kralja Luja XIV., Dejan Lutkić kao dvorska luda i Nebojša Ilić kao pisac Moliere. Predstava je održana u organizaciji Pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

- Srpska zajednica u RH tijekom cijele godine za građane priprema prigodne programe, a posebice tijekom Dana srpske kulture. Ovoga smo se puta odlučili za predstavu po tekstu hrvatskoga pisca Mire Gavrana koji je u zadnjih 25 godina preveden i izvođen u 19 zemalja. Tema predstave je suvremena, publika je prepoznala i odlično reagirala i ovo je poklon Vukovaru – istaknuo je predsjednik vukovarskoga Pododbora SKD Prosvjeta Milenko Živković.

I DANAS AKTUALNE IGRE MOĆI

Iako je radnja predstave smještena u 17 stoljeće, tema je vječno aktualna – govori o kralju moćniku koji nije siguran iskazuju li mu podanici iskrenu ljubav ili je ta ljubav samo iz interesa. Protagonisti – francuski kralj Luj XIV., dvorska luda i pisac Moliere, prijateljski se opijajući u dvorskom vinskom podrumu, evociraju uspomene na prošla vremena. Zaplet nastaje kada im kralj otkriva da zna kako njih dvojica tajno po Parizu igraju farsu u kojoj ga ismijavaju i prisili ih da je odigraju samo za njega. Rasplet pokazuje svu krhkost prijateljstva moćnika i kritičkih umjetnika, ali i zakulisane te nepredvidive igre moći koje otkrivaju stvarne vladare oko nas – dvorske lude u prenesenome značenju.

- Iako smo nas trojica puno toga snimili zajedno, u ovoj smo predstavi po prvi put sva trojica na sceni. Odigrali smo je preko 150 puta, prije svega zato jer nam je dobro kada smo zajedno – rekao je novinarima Ćetković nakon predstave.

Ideja o predstavi u ovom glumačkom sastavu je Lutkićeva.

- Nikada do sada ova predstava nije tako dugo igrana, a mi još ne planiramo da se njen život završi. Tekst je pisan 80-ih godina prošloga stoljeća, ali ova tri lika mogu se smjestiti u bilo koje vrijeme. Nije pitanje tko je na vlasti nego može li između vlasti i umjetnika postojati iskreno prijateljstvo – istaknuo je Lutkić.

 

Ilic Lutkic Cetkovic Jasenka Vrdoljak 2022

Dojmove ovog umjetničkog trojca nakon predstave u Vukovaru opisao je Nebojša Ilić.

- Bilo nam je divno, igrali smo predstavu i osjetili reakciju iz publike koja je prisutna i diše zajedno s nama. Čini mi se da predstave poput ove, posebice u ova vremena, daju priliku ljudima biti zajedno i ugrijati se ovom našom pričom, trudom i radom, ali i radošću publike da je bila ovdje i gledala predstavu kao i našom radosti da smo se s publikom ovdje u Vukovaru sreli – rekao je Ilić.

Osim predstave Noć bogova, u okviru Dana srpske kulture iz vukovarskog Pododbora Prosvjete najavljuju do kraja godine i projekciju filma Borovo.

Četvrtak, 01 Prosinac 2022 17:25

U Dnevniku 2 HRV-a, između ostaloga, poslušajte:

Četvrtak, 01 Prosinac 2022 10:42

Iz Upravnoga odjela gospodarstva Grada Vinkovaca priopćeno je da vinkovački poduzetnici i poljoprivrednici i u 2023. godini mogu računati na potpore te izdvojili dva projekta kao važna za budući razvoj i konkurentnost gospodarstva Vinkovaca i okolice.

Srijeda, 30 Studeni 2022 10:16

Mjesec dana prije uvođenja eura kao službenog sredstva plaćanja u Republici Hrvatskoj građanima je omogućeno nabavljanje početnih paketa eurokovanica, priopćeno je iz Hrvatske narodne banke (HNB).

Srijeda, 30 Studeni 2022 10:09

Po prvi put Grad Vukovar se bori u velikoj završnici izbora za Najbolji grad u kategoriji Demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika. Izbor već petu godinu zajednički provode portal Gradonačelnik.hr i Hanza Media.

Srijeda, 30 Studeni 2022 09:47

Europska komisija odobrila je novi Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021.-2027. kojim je hrvatskom sektoru ribarstva i akvakulture na raspolaganje stavljeno ukupno 2,6 milijardi kuna, od čega 1,8 milijardi kuna iz europskog proračuna i 783 milijuna kuna iz proračuna Republike Hrvatske. Financijska omotnica koja je i Hrvatskoj na raspolaganju kroz novi Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu sedma je po veličini prema iznosu sredstava, od ukupno 26 država članica, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.. 

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija