Ispiši ovu stranicu

Vlada RH: Za obnovu Vukovara 60 milijuna kuna

U Vukovaru održana sjednica Vlade RH U Vukovaru održana sjednica Vlade RH Foto:V.Vuleta

Odlukama koje je hrvatska Vlada donijela na sjednici održanoj u Vukovaru za taj grad i Vukovarsko-srijemsku županiju ukupno će biti alocirano oko 60 milijuna kuna, a premijer Andrej Plenković na početku sjednice izrazio je duboko poštovanje i izraze posebne zahvalnosti žrtvi Vukovara i svim hrvatskim braniteljima u Domovinskome ratu. 

- Znamo da su prije 25 godina brojčane nadmoćne snage tzv. JNA i srpskih paravojnih snaga tri mjeseca nastojale slomiti herojsku obranu i otpor Vukovara. Materijalne posljedice osjećaju se još i danas, a u bitki za obranu grada, svoje živote položilo je nebrojeno branitelja, a nažalost stradali su i brojni civili - rekao je Plenković na početku sjednice Vlade u obnovljenom dvorcu Eltz. Sjednica je započela minutom šutnje za poginule u obrani Vukovara, poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Premijer Plenković je naglasio da Vukovar zbog svoje žrtve i simbola otpora i borbe za neovisnost zaslužuje posebno mjesto i brigu svih u državi za razvoj grada, očuvanje mira, tolerancije i suživota.

- Današnja sjednica ima za cilj da konkretnim odlukama jasno pokaže da odnos ove Vlade prema Vukovaru nije samo na razini simbolike već i odraz poštovanja prema svim njegovim građanima cijele Vlade i mene osobno za razvoj i poboljšanje gospodarskih i socijalnih uvjeta u Vukovaru - rekao je premijer. Naglasio je da današnjim Vladinim odlukama, koje će pridonijeti tom cilj, ukupni iznos sredstava koja će biti alocirana prelazi 60 milijuna kuna.

Premijer zahvalio gradonačelniku Penavi i ravnateljici GMV Marić

Zahvalio je vukovarskom gradonačelniku Ivanu Penavi na prijedlogu za održavanjem sjednice Vlade u Vukovaru, kao i ravnateljici Gradskog muzeja Ruži Marić na gostoprimstvu u dvorcu Eltz koji se obnavlja od 2005. godine.

- Ova današnja sjednica Vlade nije samo simbolika, ona je konkretna, ona poštuje i valorizira tešku prošlost Vukovara početkom 90-tih, ali je isto tako okrenuta prema budućnosti, prema obnovi i prema razvoju i novim radnim mjestima, prema mladima, i odgovarajućoj ulozi Vukovara i Vukovarsko-srijemskoj županiji i cijelom istoku Hrvatske i Hrvatskoj. I taj simobl hrvatske slobode i zajedništva, a to je grad Vukovar, uvijek će nam biti prioritet - zaključio je premijer Plenković.

 Izvješće o stanju u Vukovaru i Vukovarsko srijemskoj županiji podnijeli su gradonačelnik Ivan Penava i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Pročitano 1522 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac