Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Uručene diplome prvim ekološkim proizvođačima

  • Utorak, Stu 29 2016
  • Piše: 
Završen projekt Eko je fora Završen projekt Eko je fora Foto: Vedran Vuleta i Učilište Studium

U posljednjih godinu dana uspješno je proveden projekt „Eko je fora“ u okviru kojeg je završen program obrazovanja za Ekološkog proizvođača povrća, voća i aromatičnog bilja.  Edukaciju je uspješno završila 41 nezaposlena osoba s područja Istarske i Vukovarsko-srijemske županije.

Program edukacije obuhvatio je 150 sati nastave od čega 85 sati teorije i 65 sati praktične nastave, nakon čega su polaznici upućeni na dvotjednu praktičnu nastavu kod eko poljoprivrednika u realnom sektoru. Iz naše županije 21 polazniku svečano su uručene diplome prvih Ekoloških proizvođača povrća, voća i aromatičnog bilja.

Koji su ključni rezultati projekta rekla nam je Ana Gale, ravnateljica Učilišta Studium: - Izrađen je prijedlog standarda zanimanja i standarda kvalifikacije za ekološkog proizvođača prema hrvatskom kvalifikacijskom okviru, verificiran je obrazovni program za Ekološkog proizvođača povrća, voća i aromatičnog bilja, a isti je uspješno završila 41 nezaposlena osoba – kazala je Gale.
eko je fora Ana Gale

Nositelj projekta je učilište Diopter iz Pule, a partneri su Učilište Studium iz Vukovara, Institut za razvoj tržišta rada iz Zagreba te udruga Istarski eko proizvod. Ukupna vrijednost projekta je 1.459.047,36 kuna od čega je iz Europskog socijalnog fonda izdvojeno 95 posto sredstava dok su ostatak sufinancirali partneri projekta.

Dragan Dobrić, iz Centra za ekološku poljoprivredu i održivi razvoj kaže kako poljoprivrednici mogu proizvoditi ekološke kulture ali teško ih je plasirati na tržište i prodati zbog visoke cijene jer je sama proizvodnja zahtjevnija i skuplja.

- Ekološka proizvodnja je u porastu, a na nju se najčešće se odlučuju mlađi poljoprivrednici dok je starije poljoprivrednike na to teže nagovoriti. Ona je budućnost poljoprivredne proizvodnje. Mislim da treba više raditi na marketingu ekološke proizvodnje i na kontroli samih ekoloških proizvoda jer se na tržnicama prodaju proizvodi pod nazivom eko, a da za to nemaju certifikate. Najviše se proizvode jabuke, pšenica, kupine, lješnjaci i kukuruz. Nadam se da ćemo u budućnosti proizvoditi više voća i povrća – rekao je Dobrić.
eko je fora Dragan Dobrić

Ana Štalmer iz Vukovara završila je trgovačku školu, a trenutačno je nezaposlena. Njezin suprug pokrenuo je proizvodnju lješnjaka koju sada namjeravaju proširiti.

- Ekološka proizvodnja puno je zahtjevnija. Dosta toga se obavlja ručno, nema špricanja, nema nekih stvari koje u konvencionalnoj proizvodnji dosta pomažu, uglavnom vremenski i fizički je zahtjevno ali može se odraditi – mišljenja je Štalmer.
eko je fora

Pročitano 1879 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase