Ispiši ovu stranicu

Na Veleučilištu Lavoslava Ružičke u tijeku 7. Međunarodna konferencija „Razvoj javne uprave“

Sudionici konferencije Sudionici konferencije Foto: Valerija Lozančić

U organizaciji Veleučilišta Lavoslava Ružičke i Državne škole za javnu upravu iz Zagreba na vukovarskom je Veleučilištu održana već tradicionalna 7. Međunarodna konferencija „Razvoj javne uprave“. Konferencija je organizirana u okviru Upravnog studija, jednog od tri preddiplomska studija, a koji je usko vezan za javnu upravu i njezin razvoj.

 - Središnja tema Konferencije je razvoj javne uprave i iznimno je aktualna s teorijskog i praktičnog motrišta, budući je razvidno kako samo dobro organizirana i učinkovita javna uprava predstavlja garanciju dobrog i uspješnog društva te osigurava efikasno rješavanje potreba građana. Imamo 30-ak radova i 50-ak autora i koautora koji dolaze iz Mađarske, BiH, Srbije i Hrvatske koji će svojim stručnim ili znanstvenim radovima dati odgovore na neka vrlo važna pitanja iz područja javne uprave, njene kvalitete i razvoja odnosno govorit će o tome kako je poboljšati da postane učinkovitija, brža, dostupnija, kvalitetnija i nekorumpirana. Naglasak će biti stavljen na e-upravu i njenu dostupnost putem elektroničkih medija i regionalnu reformu teritorijalnog ustroja na području RH, rekao je doc. dr. sc.  Mirko Smoljić, dekan Veleučilišta Lavoslava Ružičke, dodajući kako je važno progovarati o toj temi jer svaka vlast upravlja preko javne uprave, a o njenoj kvaliteti ovisi i kvaliteta života građana tako da je treba stalno poboljšavati i inzistirati na profesionalizmu.                                                                                                         – Mi kao znanstvenici nadamo se da  naše radove, analize i dostignuća čitaju i političari i oni koji donose odluke, stoga su i danas s nama ovdje pomoćnice ministra znanosti i uprave  i to nam daje nadu da nas ministarstva slušaju i da će se nešto promijeniti, naglasio je Smoljić.

Konferenciju je otvorila pomoćnica ministra uprave Jagoda Botički istaknuvši kako je ovaj znanstveni skup vrlo važan za njeno ministarstvo i razvoj javne uprave.                                                                                                                 – Ova je konferencija vrlo važna osobito s gledišta Ministarstva uprave koje se ustvari treba baviti razvojem javne uprave. Sudionike konferencije upoznat ću s aktivnostima koje ministarstvo provodi u cilju unapređenja javne uprave jer nam je svima interesantno da ta uprava konačno krene, naglasila je Botički rekavši kako će pomno slušati pripremljene radove s ciljem da dio tih znanja možda primjene i u praksi. Prema njenim riječima jedan od najvećih problema javne uprave u Hrvatskoj je njena fragmentiranost i preklapanje, osobito na lokalnoj razini pa, kako je rekla, to treba riješiti.  

Sudionike konferencije pozdravio je i Goran Bošnjak, predstojnik Ureda državne uprave Vukovarsko-srijemske županije poželjevši im uspješan rad. Rekao je kako su tematska područja na konferenciji povezana sa Strategijom razvoja javne uprave. Nazočne je pozdravila i zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.

Konferencija je organizirana u partnerstvu s Državnom školom za javnu upravu iz Zagreba, a pod pokroviteljstvom Ministarstva uprave RH. Po prvi je puta održana u zgradi veleučilišta

Pročitano 2567 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić