Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Udruga koraci mira na putu od Vukovara do Srebrenice

  • Subota, Srp 01 2017
  • Piše: 
Koraci mira, Vukovar-Srebrenica Koraci mira, Vukovar-Srebrenica Foto: Vedran Vuleta

Članovi udruge Koraci mira krenuli su na 340 kilometara dug put od Vukovara do Srebrenice, koji planiraju prijeći pješice u 11 dana. U Srebrenicu bi trebali doći 11. srpnja te sudjelovati u komemoraciji za ubijene u najgorem ratnom zločinu počinjenom na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata.

Prije samog polaska poklonili su se vukovarskim žrtvama te položiti vijenac i zapalili svijeću na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru. Ovim maršom žele na simboličan način izraziti svoje poštovanje poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata te povezati dva mjesta stradanja, Ovčaru i Potočare, u Vukovaru i Srebrenici.

- Put je dug 340 kilometara i trajat će 11 dana. Cilj pješačkog pohoda je odavanje počasti žrtvama genocida i prisjećanja na stravične zločine. Srebrenicu smo pohodili i pojedinačno i grupno, a onda smo došli na ideju da pohodimo i grad heroja Vukovar i odamo počast njegovim žrtvama. Ove godine rodila se i želja da ova dva grada simbola otpora spojimo jednim maršom paralelno s maratoncima koji trče sedmu godinu za redom. Ovo prigodom ih pozdravljam i želim sretnu utrku - rekao je Nihad Alić, predsjednik Udruge Koraci mira.

Vukovar-Srebrenica

Koordinator Marša mira Blaž Kovačević kaže da za njega grad Vukovar predstavlja grad heroja, simbol otpora i nastanka neovisne Hrvatske države.

- Mi dolazimo iz Bosanske Posavine, iz Odžaka u Bosni i Hercegovini. Redovno dolazimo u Vukovar na Dane sjećanja, a isto tako smo posjećivali i Potočare, odnosno Srebrenicu. Ovaj projekt Marš mira, iz Vukovara preko Odžaka do Srebrenice nastavit ćemo obilježavati svake godine.  Od rata je prošlo dosta vremena ali sjećanja su još uvijek svježa – istaknuo je Kovačević i dodao kako se događanja iz tog vremena ne smiju se zaboraviti nego ih je, po njegovim riječima, potrebno prenositi na nove generacije.

Polaganju vijenaca i ispraćaju članova Udruge nazočio je zamjenik župana Josip Dabro, koji je tom prilikom izrazio riječi zahvale Udruzi koraci mira jer godinama sudjeluju u koloni sjećanja na žrtvu Vukovara.

- U ime župana Bože Galića i svoje osobno želim udruzi Koraci mira dati potporu. Moram reći da su to naši prijatelji Bošnjaci i naši branitelji Hrvati iz Odžaka, koji odlaskom iz Vukovara prema Srebrenici žele jasno reći da je narod kako u Hrvatskoj tako i Bosni i Hercegovini, proživio teške sudbine. Želimo poslati poruku zajedništva jer moramo zajedno funkcionirati, živjeti i raditi te nikada ne zaboraviti ono što se dogodilo, ali u svakom slučaju ići naprijed. Također, moramo nove generacije sačuvati na prostorima kako Vukovarko-srijemske županije tako i Bosanske Posavine – poručuje Dabro.

Istaknuo je i kako se nada da će ovaj događaj prerasti u tradiciju koja će se obilježavati i narednih godina.  

Pročitano 2520 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase